fbpx

Симеоновски езера и Драгалевски манастир – екопътеки около София

Екопътеки около София в Симеоново и Драгалевци

Тъй като Симеоново и Драгалевци са квартали на Столицата, ще отнесем тази разходка към категория На разходка в София – Идеи за Столицата. Ако разполагате само с няколко часа и нямате възможност да пътувате, това е вашата дестинация! Изключително подходяща е за семеен излет, разходка с малки деца и разбира се, възрастни хора. При хубаво време може да си направите и пикник в гората. Ако пък сте от запалените планинари и обичате дългите преходи, спокойно може да се отправите към хижа Алеко и да си направите вашия уикенд преход! От тук започва и пътят за Черни връх.

Програма за деня:

  1. Отпътуване за квартал Симеоново, София
  2. Разходка по екопътеката към Симеоновските езера
  3. Почивка за похапване
  4. Посещение на Драгалевски манастир „Света Богородица“ в квартал Драгалевци
  5. Go home!

Отпътуване за квартал Симеоново, София

Началото на екопътеката към Симеоновските езезра

До квартал Симеоново може да стигнете както с автобус номер 67, така и с кола. Щом навлезете в квартала трябва да хванете по улица „Витошки езера“ вдясно и да се изкачите по нея, като не след дълго ще достигнете и началото на екопътеката с табела на едно дърво за хижа Алеко и Черни връх. Тръгвате по нея. От дясната ви страна ще остане голяма цветна къща с табела на нея „Зелена Гора“. С това вашата разходка започва. Времето, което следва да отделите, за да посетите и четирите езера е около час и половина.

Разходка по екопътеката към Симеоновските езера

Началото на екопътеката преминава покрай вилите и къщите на квартал Симеоново, навлизайки в смесена гора от богата растителност – природен парк Витоша. По дървено мостче ще преминете над Стара река и след още малко ходене ще достигнете дървени пейки и беседки за почивка. Както вече споменах, ако желаете може да си спретнете и пикник!

Пътеката продължава, преминавайки последователно покрай четирите изкуствени езера, наричани от местните Симеоновите езера. Въпреки, че са създадени от човешка ръка, те идеално се вписват в цялостния природен пейзаж и по нищо не отстъпват на естествените. Дори, напротив!

Симеоновските езера са създадени през 50 – те години на миналия век, но са отново пълноводни и районът е реконструиран едва преди няколко години по програма на ЕС. Благодарение на създадения от човека „езерен циркус“ се създават условия за поддържане на местообитанията на жълтокоремната бумка, големият гребенест и малък гребенест тритон, което е част от консервационната програма на Плана за управление на Природен парк “Витоша”.

Третото от Симеоновските езера

В края на пътеката ще достигнете до каменен заслон и чешма.  Разходката ще ви отнеме общо час и половина ходене на спокоен ход. Както споменах в началото, оттук може да продължите за хижа Алеко и Първенецът на Витоша – Черни връх, но преходът става сериозен.

Почивка за похапване

Почивката за хапване можете да направите както в самата гора край Симеоновските езера на някоя пейка с масичка, така и в някоя механа в самия квартал Симеоново. Имате богат избор. Ние често се възползваме от българските специалитети на механа „Джоревата къща“, която се намира на самата улица, от която започнахте прехода си по екопътеката, но Вие решавате! Малко по-нагоре по улица „Витошки езера“ е и сладкарница „Романс“. Също така, в самия квартал Драгалевци може да откриете и други предложения преди да посетите Драгалевския манастир.

Посещение на Драгалевски манастир „Света Богородица“ в квартал Драгалевци

Църквата на Драгалевския манасти Света Богородица

Между квартал Симеоново и квартал Драгалевци има „топла връзка“ и в случай, че сте с кола, може да достигнете до манастира по нея. По пътя ще срещнете и указателни табели за Драгалевския манастир. До него може да достигнете и пеша през гората в квартал Драгалевци, ако ви останат сили и време за това!

Драгалевският манастир е създаден по време на царуването на Иван Александър (1331-1371) и е бил част от групата манастири възникнали през 14 и 15в., наречени “Софийска Света Гора”. След завладяването на София от турците през 1382г., манастирът е опожарен и запустява. През втората половина на 15в. той е възстановен, а по-късно през 1476г., Радослав Мавър прави дарение, с което е възстановена и изографисана църквата “Св Богородица”. Тя е единствената запазена автентична постройка, датираща от самото създаване на манастира. В нея и до днес се съхраняват икони от 19ти век. Останалите сгради около манастира, които може да видим днес, са създадени на по-късен етап. Драгалевският манастир е притежавал собствен скрипторий и килийно училище, поради което е бил важно книжовно средище в Софийско за времето си.

В двора на Драгалевския манастир има и чешма, от която посетителите наливат вода, до колкото видяхме и за вкъщи. Впечатление правят и трите големи и масивни камбани. Малко по-навътре има беседка за почивка и малко магазинче за икони.

Още на входа пред самата църква има каменна плоча, която разказва на посетителите, че манастирът е бил убежище и на апостола на свободата Васил Левски и той често е отсядал в него по време на революционните си дела.

Драгалевският манастир през пролетта
Драгалевският манастир през пролетта

С това разходката до Симеоновските езера и Драгалевския манастир достигна своя край, а за следващия път може да си изберете друга такава!

Източници:

http://www.bulgariamonasteries.com/dragalevski_manastir.html

www.park-vitosha.org

Други идеи за разходка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *