fbpx

Есенна приказка в Берковица – Разходка за уикенда

Миниатюра къща на Иван Вазов в Берковица

Това малко градче Берковица, с богата история и революционно минало, има какво да ви предложи. Сгушено в Берковския балкан, в непосредствена близост до границата със Сърбия, то е притегателна сила за много любопитни туристи. Тук ще откриете изключително разнообразие от културни паметници, исторически забележителности, природа и възрожденски дух. А за кулинарните изкушения, ще разкажем по-надолу в статията.

Запознайте се със забележителностите на град Берковица

Още щом пристигнахме и се настанихме в хотела, започнахме нашата разходка из Берковица. Оказа се, че всички известни забележителности се намират в центъра на града на пешеходно разстояние една от друга. Направи ни впечатление, че на малка територия бяха концентрирани толкова много интересни обекти разказващи историята на страната ни. Градчето е малко и спретнато, с невероятен дух и присъствие. Наистина си заслужава да го посетите! А ето и какво може да видите в него:

Часовниковата кула – една от малкото действащи в днешно време. Създадена е преди повече от 250 години.

Етнографският музей с експозиция от предмети представящи бита и живота на този край, различни занаяти, сред които килимарство, бубарство и грънчарство, автентични народни носии и др.

Къща-музей, в която е живял народният поет Иван Вазов. Тук поетът създава за кратък период едни от най-големите си произведения, сред които повестта „Митрофан и Дормидолски”, поемата „Грамада”, „Зихра”, „Моята съседка Гмитра”, разказът „Белимелецът”, стихотворенията „На Ком”, „На детето”, „Малини” и др.

Мраморна чешма „Малинарка“ – Създаден през 1968 година, това е първият в света паметник, посветен на малината. Изработена е от розов мрамор. Освен фигура на малинарка, на чешмата са изписани и стихове от стихотворението на Иван Вазов „Малини“.

Градската художествена галерия

Църквата Свети Николай Чудотворец

Храм „Рождество на Пресвета Богородица“

Къща – музей на Йордан Радичко

Профилирана Гимназия Д-р Иван Панов – Създадена през 1913 година като продължение на класното училище в Берковица, тя извървява славен път и разказва своята 100 годишна история. В тази знаменита сграда са завършили образованието си редица творци на националната ни култура като Асен Босев, Йордан Радичков, Иван Давидков, Младен Исаев, Емил Коралов, Радослав Михайлов и много други.

Парк с миниатюри – в музея на открито може да видите 10 миниатюри-макети на архитектурни и други забележителни обекти. Всички миниатюри са с височина 1 м. и са изработени от полимербетон със смоли. Представете си само, виждате макетите, а на метри разстояние откривате и техните прототипи – историческите здания на Берковица!

Всички обекти се намират в центъра на града на пешеходно разстояние един от друг. Така ще може да направите истински опознавателен туризъм, като се разходите по малките улички сред къщи с равни дворове и малки жилищни кооперации с изрисувани образи на местни интелектуалци.

Много възможности за отсядане – къщи за гости и семейни хотели

С това приключва архитектурно – опознавателният туризъм. Време е да се отдадете на заслужена почивка в хотела или къщата за гости, в която сте отседнали. Между другото, в това малко градче има много възможности за пренощуване. Ние отседнахме в семеен хотел Евия, който се намира в самия център и останахме доволни. Стаите бяха много уютни и поддържани, а ресторанта ни изненада приятно с вкусните си предложения.

Интересното е, че Берковица е ориентирана към туристите с различни вкусове и предпочитания. Сигурно ще се учудите, че в града може да посетите малък морски ресторант с много вкусни предложения като пресен чернокоп или скариди в масло. Обстановката също беше много модерна и приятна. Затова, непременно посетете Бистро V2. Ще го намерите лесно, защото отново се намира на централно място.

Разходката продължава към Берковския Балкан

На следващия ден ни изненада първият сняг и решихме, че най-подходящото място за зимни гледки е Берковският Балкан. Ето защо, горещо ви препоръчваме да го посетите, независимо през кой период на годината. Ние имахме късмет да се окажем на границата между есента и зимата, отправяйки се към старата хижа Ком и да се насладим на спиращи дъха гледки. И разбира се, ще ги споделим с вас.

Хижата е малка, но спретната. В столовата може да обядвате и да изпиете чаша горещ билков чай. Разполага с леглова база и невероятен простор. Тя е изходен пункт за много обекти, сред които връх Ком, връх Малък Ком, Връх Щърковица, Вазов камък, хижа Малина, старата хижа Ком, хижа Петрохан. В близост са и Хайдушките водопади.

След като посрещнахме първия сняг за сезона в Берковския Балкан и направихме няколко спиръщи дъха снимки, потеглихме към София, но с още една идея – да посетим Клисурския манастир край Вършец.

С това уикенд почивката ни завърши. Заредихме се с добро настроение от невероятните преживявания и природни забележителности и потеглихме обратно към големия град.

Други идеи за разходка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *