fbpx
Екскурзия из Източните Родопи и още нещо – КЪРДЖАЛИ TRIP

Опознай Родината, за да я обикнеш! – Така са казали мъдрите хора и са се оказали прави! Дори когато разполагаме с повече почивни дни, можем да си организираме опознавателен трип и в България и той да бъде също толкова вълнуващ, колкото и посещението на някоя европейска дестинация.

Представяме ви Екскурзия из Източните РодопиКЪРДЖАЛИ TRIP. Едно опознавателно пътуване през история, традиции и природни феномени, което със сигурност ще ви донесе страхотни емоции и ще ви пренесе в други времена. Ако разполагате с 4 пълни дни за почивка и хубаво време, то това е вашият TRIP и правилната дестинация!

Туристическа Програма за Екскурзия из Източните РодопиКЪРДЖАЛИ TRIP

1. Първи ден: Отпътуване за град Кърджали и настаняване в комплекс Главатарски Хан, село Главатарци.

2. Втори ден: Опознавателен туризъм – посещение на Каменната Сватба, Каменните гъби, Перперикон, село Лисиците, вечеря.

3. Трети ден: Пътуване до Глухите камъни и посещение на Тракийска гробница Мезек. Вечеря в морски ресторант.

4. Отпътуване за вкъщи.

Започва Екскурзията из Източните Родопи – Отпътуване за град Кърджали и комплекс Главатарски Хан

Започнахме пътуването си от София по магистрала Тракия. Един от вариантите е да не слизате след Пловдив по табелите, а да карате до Плодовитово. От там през Градина-Първомай и да се качите на “царския” път при с. Бяла Река. След 10 км е разклона за Минерални бани и така карате по най-натоварения участък Пловдив-Хасково само около 10 км. Предимството е, че се кара по магистралата 50 км. повече. Този маршрут е с около 15 км. по дълъг, но за сметка на това се стига бързо. Вие разбира се, може да включите навигация или да проследите по пътната карта и за други варианти.

Малко преди Кърджали, в близост до курорта Минерални бани, се отбихме и до крепостта Топлица и възвишението Свети Дух, от които се разкрива прекрасна гледка към целия район.

След като достигнахме Кърджали, минавайки през града и някои съседни села, пристигнахме в комплекс Главатарски Хан, разположен на самия бряг на язовир Кърджали в едноименното село Главатарци. И тук няма как да скрия, че културният шок, който изпитахме минавайки през града и достигайки до комплекса, беше доста голям, но оставяме личните впечатления на вас.

Комплекс Главатарски Хан определено ни изненада приятно и ни впечатли с просторните си градини и база за настаняване, храната беше поднесена с вкус и чудесно обслужване. Комплексът разполага с външни басейни, спа център, детски прощадки, ресторант, зала за специални събития и мини комплекс от апартаменти разположени на самия бряг на язовир Кърджали. А гледката към него е просто опияняваща. Разбира се, наоколо има и други хотели, затова оставяме избора на вас.

Ден Втори: Опознавателен туризъм – посещение на Каменната Сватба, Каменните гъби, Перперикон, село Лисиците

На следващия ден започна и нашата Екскурзия из Източните РодопиКЪРДЖАЛИ TRIP . Посетихме част от забележителностите в следната последователност, за да запазим посоката на пътуване и да ни остане време за всичко, което сме планирали:

Каменната Сватба се намира на около 4 км източно от град Кърджали, край село Зимзелен. Скалните образувания достигат височина до 10 м и са разположени на площ от 50 дка.
Според научните хипотези Каменната сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност, от която са се образували скалите риолитови туфи. Различните минерали в скалата са причина и за разнообразните цветове и нюанси.
Скалният феномен носи името си от легендата за млад момък от с. Зимзелен, който се влюбил в девойка от съседно село. По време на сватбата по пътя към село Зимзелен ненадейно духнал силен вятър и отвял булото на младоженката. Пред неописуемата й хубост всички сватбари занемели, а свекърът завидял на сина си. Природните сили вкаменили всички заради нечистите помисли на свекъра. Единствено младоженецът останал жив и през горчиви сълзи помолил вятъра да вкамени и него.

Каменните гъби или както местните ги наричат Мантар Кая, се намират в близост до село Бели пласт, на главния път Кърджали – Хасково. Природният феномен представлява съвкупност от скални образувания с формата на истински гъби с внушителни размери – над 2.5м, като приблизително толкова са широки и гуглите им, а оттенъците им се променят от розово и зеленикаво до ослепително бяло. Те са вулканични образувания, които са се оформили преди повече от 20 милиона години на морското дъно. След това гъбите били дооформени от вятъра и слънцето. Съставът им е разнообразен, като любопитен факт е съдържанието на минералът зеолит, за който се смята, че има силни пречистващи свойства. И тук имаме легенда за техния произход. Тя разказва за четири дъщери на един мелничар, които били пленени от турците. Когато палачът им отсякъл главите, те паднали на земята и се превърнали в каменни гъби, а самият злодей се превърнал в черна скала, която може да видите и днес.

Перперикон е ранноисторически, античен и средновековен български каменен комплекс в Източните Родопи. Състои се от голямо мегалитно светилище от VI – V хилядолетие пр. Хр., паметници от античността и средновековна крепост. По времето на траките той е бил свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, ромеи и българи. Обявен е за културно наследство с национално значение, което всеки българин трябва да посети.

Разходката продължава към Въжения мост и село Лисиците

В късния следобед, връщайки се обратно към Кърджали, решихме да посетим и един архитектурен феномен, не особено популярен сред туристите, но изключително впечатляващ:

Въженият мост до село Лисиците. Това е най-дългият въжен мост в България – 260 м. Намира се над язовир Студен Кладенец и е единственият сухоземен път за неколцината жители на село Лисиците да преминат над водата и да влязат в реалността. Точна така, защото в това село времето сякаш е спряло и нищо не се е променило от преди 100 години. Каменни и гредоретни къщи с градинки и малки животински стопанства, с калдъръмени улички и свободно разхождащи се чифтокопитни, патици, гъски и други. Във водите на язовира се отразяват тучни зелени поляни и безброй цветя. Блажено безвремие!

Отправна точка е село Широко поле,  на 10 км източно от Кърджали. Когато асфалтът свърши, Продължете по добре утъпкан път, който се движи успоредно на жп линията и язовира. За около 30-40 мин. ще достигнете моста, като язовирът ще ви остане от лявата страна.

С това разходката през първия ден от Кърджали Трип приключи. Сигурни сме, че сте уморени от дългия ден, затова си вземете заслужена почивка в хотела и съберете нови сили за утрешния ден.

Ден трети: Пътуване до Глухите камъни и посещение на Тракийска гробница Мезек. Вечеря на брега на язовира

Третият ден от Екскурзията из Източните РодопиКЪРДЖАЛИ TRIP отново се очертава да бъде вълнуващ. Потегляме към Глухите камъни. Скалният феномен е древно тракийско светилище и представлява  система от четири огромни скални блока с издълбани в тях множество на брой и разнообразие форми. Името на мястото – Глухите камъни – се свързва с факта, че там няма ехо! За да достигнете до тях трябва да карате по шосето Любимец – Ивайловград. Пътеката започва на около 10 километра от село Малко Градище, като през цялото време ще видите табелки, които да ви опътят. Пешеходното разстояние по пътеката до обекта е около 2 км. Мястото е наистина интересно и изпълнено с мистика.

В района има и други забележителности като вила Армира и Тракийската гробница при село Мезек. На връщане, въпреки дъжда, успяхме да посетим само гробницата. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Състои се от коридор, две камери с правоъгълна форма и кръгло гробно помещение с купол. Общата й дължина е близо 30 метра. Коридорът ѝ се нарича „дромос“ и е с дължина 20 метра. Открита е през 1908г. от проф. Богдан Филов, заедно с редица предмети и накити, които са изложени в музеите в София и Хасково, но в гробницата те са представени като холграми. Най-ценната ѝ находка – бронзов глиган в естествен ръст, е изложена като експонат  в музей в Инстанбул, тъй като по онова време Мезек се е намирал в пределите на Османската Империя. Реплика на статуята може да бъда видяна днес и на мегдана на селото.

По пътя към комплекса, решихме че ще бъде голям пропуск от наша страна, ако не посетим за вечеря и една кулинарно-архитектурна забележителност – Кораб ресторант Емона. Той има не по-малко интересна история от забележителностите по-горе, а и кухнята ни изненада много приятно със специалитетите си. Ресторант “Емона” представлява преустроен автентичен кораб, плавал преди години във водите на Черно море и на язовир Кърджали. С неговото пускане на вода през 1942 година (по настояване и лична идея на цар Борис III) е поставено началото на пътническия морски транспорт у нас. В последствие корабът е докаран по суша от Бургас, като по пътя е претърпял и единственото корабокрушение извън водите в една от къщите на селото. Мястото е култово за района и е включено в списъка на 100-те национални ресторанта в България.

Отпътуване за вкъщи

На четвъртия последен ден от нашата Екскурзия из Източните РодопиКЪРДЖАЛИ TRIP направихме още една страхотна снимка на фона на едноименния язовир и потеглихме обратно към вкъщи. Този път, за да се приберем в София, хванахме по междуградския път Кърджали-Асеновград и през Пловдив се качихме на автомагистрала Тракия посока Столицата. Останахме доволни и много впечатлени!

А вие? Споделете впечатленията и препоръките си в коментар! Елате в профилите ни във Facebook и Instagram за още Идеи за разходка!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.