fbpx
Към Плевен Разходка в България

В района на Скалите за уикенда – Пещера „Проходна“, Национален Пещерен Дом – Карлуково и Гложенския манастир

peshtera prohodna-bozhiite ochi

Ако размишлявате къде може да отскочите наблизо за уикенда, може би само за една нощувка, ето го и нашето предложение – заповядайте на разходка в района на Карлуково! През кратката ни туристическа програма ще имате възможност да посетите скалния феномен „Божиите очи“ – Пещера „Проходна“, да се разходите по малка екстремна пътека до скалната църква „Света Марина“, да пренощувате в Национален Пещерен Дом – Карлуково в автентична атмосфера и с невероятна гледка към река Искър и преминаващата железница. Наблизо са каменните къщи в хобит стил и разбира се, няма да пропуснем прочутия Гложенски манастир.

Как да стигнем до Карлуково?

Тази дестинация е само на около 110 км и близо 2 часа път с кола от София по автомагистрала Хемус. След Ябланица трябва да тръгнете към Плевен, следва отбивката за Карлуково след село Петревене и вече сте в района на местността Калето. Друга възможност да стигнете до района е като се отклоните към Ябланица и Луковит, за да достигнете до село Румянцево и да карате по указателните табели за Карлуково. Щом пристигнете в градчето ще видите указателни табели и за пещерата. Има и други пътища, които водят до прочутия карстов район. Всичко зависи откъде сте тръгнали към скалната местност. От град Луковит, например, има табела указваща района.

След като пристигнете може да се настаните в Национален Пещерен Дом – Карлуково. Той заедно с пещера „Проходна“ са част от 100-те национални туристически обекта, поради което не забравяйте вашите туристически книжки за печати!Внасям следното уточнение: посетихме района в дъждовно и студено време преди няколко години, поради което снимките може да не са така привлекателни и светли. Но с това ще ви покажем, че разходката сред природата може да се направи по всяко време. Така, че не нека студените дни не ви отказват да пътувате!

А ето я и нашата туристическа програма за уикенда:

  1. Отпътуване от София и настаняване в Национален Пещерен дом – Карлуково;
  2. Посещение на Пещера „Проходна“ и скална църква „Света Марина“;
  3. Вечеря и нощувка;
  4. Разходка в района – посещение на каменните къщи и Скалното образувание “Провъртеника”;
  5. По пътя ще се отбием в Гложенския манастир;
  6. Обратно към София.

Отпътуване от София и настаняване в Национален Пещерен дом – Карлуково

Национален Пещерен Дом близо до Карлуково

Националният пещерен дом е построен през 1981 г. за нуждите на проучвателната дейност в Карлуковското карстово плато, богато на скални образувания. Понастоящем хижата е реновирана и отворена и за външни посетители, с леглова база и ресторант. Условията са много добри и на прилични цени. Сградата е в цепка на скалата, като за част от стените й е използван естествен скален материал. Дори самият дом прилича на прилеп, кацнал върху нея. Гледката е изумителна! Оттук може да се насладите на долината на река Искър и да започнете вашата разходка към Пещера „Проходна“, наричана още „Очите на Бога“. От хижата се вижда и небезизвестната психиатрична болница.

Посещение на Пещера „Проходна“ и скална църква „Света Марина“

Една от пътеките, по която може да достъпите пещерата до главния й вход , води началото си точно от Пещерния дом. Пещера „Проходна“, наричана още „Божиите очи“ или „Очите на Бога“ е открита през 1961 г. и до ден днешен е един от най-известните и посещавани скални обекти. Археолозите считат, че  в миналото в нея са се извършвали обреди за плодородие. В деня на пролетното равноденствие на 21 юни, през един от отворите й във формата на око, се прокарва слънчев лъч под точно определен ъгъл. „Проходна“ е една от малкото наши пещери, в които се практикуват бънджи скокове.

Тук редовно се снимат както български, така и чуждестранни филмови продукции, както и музикални клипове. Пещерата е доста хлъзгава и мокра, затова бъдете внимателни! Ние я посетихме през зимата, но нямаше сняг. Излизайки през другия й изход може да се натъкнете на друга „малка пещера“ с интересни ледени и варовикови образувания, но процепът е малък, през който може да надникнете. Посетихме я преди няколко години. В района извън пещера „Проходна“ може да си направите кратка разходка сред полята.

След което предстои да се отправим към малката скална църква в подножието на хижа „Пещерен дом“ – „Света Марина“. Пътеката е тясна и доста стръмна, на места дори опасна и отново започва от хижа Пещерен дом. Не след дълго ще се озовете пред малка църква с дворче. Когато ние я посетихме тя представляваше чисто бяла постройка, ето защо и снимките ще я покажат като такава. Към днешна дата външната част е изографисана. Ще се радваме да споделите с нас снимки!

Историята на църквата датира от 14 век като обител на монасите исихасти – последователи на ново християнско учение през този период за силата на Божествената енергия. Църквата е ставала свидетел на неколкократното опожаряване на Карлуковския манастир и се е съхранила до 19 век, когато монасите я напускат и тя запустява. През 2005 – 2006 г. група доброволци обединяват усилия и въздигат отново църквата. Може да разберете повече за техния проект, както и за други техни инициативи на http://skalenmanastir.com/.

Вечеря и нощувка

Време е за почивка. Пещерният дом разполага с 21 самостоятелни двойни стаи със собствен санитарен възел и още две големи помещения с по няколко легла. Както вече споменах, условията са много прилични, обстановката е уютна и спретната. Пред стаите има и тераси. За гледката няма да коментирам, ще оставя на вашето въображение да сътвори картината. Може да хапнете и в ресторанта на хижата. По предварителна заявка в него могат да се организират и различни мероприятия, като за повече информация може да посетите сайта наНационален Пещерен Дом – Карлуково.

Разходка в района – посещение на каменните къщи и Скално образувание “Провъртеника”

На следващия ден след закуска предстои да се върнете обратно вкъщи, но преди това ни очакват другите обекти от туристическата ни програма.

Каменните къщи не са национална туристическа забележителност, но са се превърнали в една от атракциите на района поради нетипичния си архитектурен стил. Някои ги оприличават на къщите на Хобит, други на Флийнстоун. Едно е сигурно – трябва да ги посетите! За съжаление нямаме информация дали се отдават под наем, но със сигурност са частна собственост, затова не прекалявайте с обиколките около тях.

За да стигнете до тях е необходимо да се отправите към ж.п гара Карлуково, като по пътя ще достигнете до Т-образно кръстовище и ще трябва да завиете надясно. Хубавото в случая е, че по пътя ще имате възможност да видите и друг скален феномен и това е скалното образувание „Провъртеника“. То прилича на голяма каменна кула с дупка, като през лятното и зимното слънцестоене през нея преминават слънчевите лъчи. Ето защо се смята, че в миналото той е служел за древна обсерватория.

По пътя ще се отбием в Гложенския манастир

Време е да се сбогуваме със „земята на величествените камъни“ и да потеглим към последната си дестинация – Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“. Тръгнете към гр. Ябланица по главния път София – Варна. Хванете разклона за село Малък Извор и пътувайте около 5 км по черен път с изкачване към манастира.

Гложенският манастир има интересна история. Основан е в средата на 13 век от киевския княз Георги Глож, който се заселва по нашите земи след позволението на българския владетел Цар Иван Асен II. Първоначално манастирът е бил построен в земите на с. Гложене, но легендата разказва, че иконата на Георги Победоносец, която князът донесъл, изчезвала и постоянно я намирали на върха на отсрещния хълм. Това довело до построяването на втори манастир, като двата били свързани посредством тунела „Просечник“. Смята се, че Васил Левски често е минавал през него, криейки се от турците в манастира. След османските нашествия манастирът западнал , а през 18 век група монаси построили нов манастир на висока скална тераса. Гложенският манастирът подпомагал активно и развитието на книжовността по нашите земи. Понастоящем божията обител се състои от висока църква, две двуетажни постройки около нея и музей. Запазено е и скривалището на Апостола, както и копие на старинната икона „Свети Георги Победоносец“.

Обратно към София

С това уикенд разходката ни в района на скалните образувания около Карлуково завършва. Надяваме се, че сте усетили една по-различна атмосфера и сте се заредили с положителни емоции. До следващата Идея за разходка!

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0

https://npdkarlukovo.wixsite.com/lukovit

http://www.bulgariamonasteries.com/glojenski_manastir.html

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.