fbpx
Манастирите близо до София за еднодневна разходка

Разходката до Разбоишкия манастир е вече доста популярна сред любителите на близки до столицата туристически дестинации. Освен това, тя е кратка, приятна и лека и може да се извърши по всяко време на годината. Ако не разполагате с достатъчно време за целодневна разходка – това е вашата дестинация! Препоръчаният маршрут за манастира минава през гр. Годеч и село Туден, откъдето се хваща отбивката за село Разбоище. В този пътеводител ще се запознаете и с друг маршрут, случайно открит от автора на статията поради грешно упътване на GPS-a, но….няма случайни неща! Благодарение на тази „грешка“ се появи и маршрутът до неизвестния за мнозина Чепърлински манастир „Света Петка“.

План за деня:

По пътя за Калотина
  1. Отпътуване към Калотина;
  2. Посещение на Чепърлинския Манастир „Света Петка“;
  3. Посещение на Разбоишки манастир „Въведение Богородично“;
  4. Почивка за похапване;
  5. Прибиране обратно към столицата.

Ще направя само уточнение, че снимките от двата манастира са направени в два различни сезона, но пък от друга страна се надявам контрастът да ви даде представа, че дестинацията е атрактивна за посещения и в хубаво, и в лошо време!

Отпътуване към Калотина

Къща в пограничното село Калотина

Разходката започва с отпътуване за село Калотина по столичния булевард Сливница, което отстои на около час и половина път с кола от София и разстояние около 55 км. То е граничен пункт за страната ни със съседна Сърбия. След като навлезете в селото (веднага от табелата за селото хващате отбивката в ляво), минавате през него, след което по каменен мост достигате село Беренде Извор, а след него село Чепърлинци, от което започва и черният горски път за манастира, който може да преминете с кола или пеша. По целия път през селата ще ви упътят табели или добри хора.

Няма как да не споделя впечатленията си от този пограничен район, в който попаднахме. За съжаление най-описателната дума, която мога да използвам е „забравен“. Тук времето сякаш е спряло, голяма част от жителите са напуснали къщите си, пътищата не се поддържат, всичко наоколо навява тъга и безсилие.

Църквата на село Калотина

От друга страна, положителният контраст на това блажено спокойствие, дивата природа и близостта до две двете духовни средища, за които ще стане ясно в следващите редове, представят това място по изключително обаятелен начин. И непременно трябва да го посетите!

Каменен мост от село Калотина до Чепърленския манастир

Посещение на Чепърленски манастир „Света Петка“

За възникването на Чепърлинския манастир се носят легенди. В миналото на негово място е имало римско селище с военен пост, за което свидетелстват двете плочи в двора на манастира, известен сред местните и като „Църквището“. Към момента манастирът се достроява и укрепва, но църквата е действаща и отворена за молитви. Манастирът се намира встрани от пътеката зад високи дувари сред богата растителност.

Чепърленски манастир Света Петка

Когато влезете в двора му най-вероятно ще бъдете посрещнати от неговия стопанин, с който може да проведете доста приятен и одухотворен разговор. Попитайте го за историята на Света Петка Българска, както и за възникването на манастира. Мястото е специално!

Най-вероятно ще ви направи впечатление, че манастирът е съвкупност от обикновени постройки и дори не прилича на такъв. Но всъщност това е била и целта на неговият стопанин – да се превърне в място за духовно уединение, далеч от хорската суета и да съществува в хармония с природата.

Посещение на Разбоишки скален манастир

На пешеходно разстояние от Чепърленския манастир „Света Петка“ посока релсовия път, след около 20 мин. ще достигнете до Разбоишкия манастир „Въведение Богородично“ – един от малкото скални манастири на България известен с вкопаната в скалите малка църква „Въведение Богородично“.

Разбоишки манастир Света Богородица

Тя се намира извън комплекса на манастира, но в непосредствена близост. За да достигнете до нея трябва да преминете зад манастира, да продължите по дървено мостче и да се изкачите до църквата по каменните стълби.

Тя е отворена за посетители само събота и неделя! Смята се, че основаването й датира от времето на средновековието, а по – късно около нея е построен манастирския комплекс. Към момента манастирът не е действащ, доскоро се извършваха и ремонтни дейности, поради което не беше отворен за посетители. Но църквата е. Така че, заповядайте!

Скалната църква отблизо
Гледка към скалната църква на Разбоишкия манастир

Почивка за похапване

В района може да си направите пикник, в случай че времето позволява. Безкрайните поляни, сенчести заслони и прохладата на минаващата наблизо река Нишава,  ще ви осигурят спокойствие и невероятно изживяване. Струва си човек да похапне сред тази природна идилия! Но ако не сте се подготвили – не се притеснявайте! Тъкмо ще имате възможност да се разходите до село Разбоище, почти непосредствено разположено до манастира на разстояние 1300 м. Откакто той се превърна в популярна туристическа дестинация, в селото се откриха и възможности за отсядане и похапване.

Близо до село Разбоище

Прибиране обратно към столицата

Пътищата за прибиране в Столицата са два – първият е пътят, по който дойдохте минаващ през село Калотина, а вторият – популярният път до с. Разбоище: Тръгвайки от селото посока село Туден, навлизате в град Годеч и по указателната табела за София се прибирате обратно вкъщи. Ние предполагаме, че ще изберете първия маршрут, а именно – пътя по който дойдохте, тъй като навярно сте оставили колата си покрай Калотина (особено ако не е високо проходима).

Забележка: Разходката може да се осъществи и по обратния маршрут – първо посещение на Разбоишкия манастир, после на Чепърленския, но както споменахме в началото – една техническа грешка ни накара да открием Чепърлинския манастир, а както съдържателят на манастира ни каза тогава: „Няма случайни грешки! Щом сте тук, значи е трябвало да дойдете!“

Enjoy the journey!

Източници:

http://www.bulgariamonasteries.com/razboishki_manastir.html

http://www.bulgariamonasteries.com/cheparlinski_manastir.html

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.