fbpx

Манастири около София –разходка за един ден до Калотина, Чепърлинци и Разбоище

Манастирите близо до София за еднодневна разходка

Разходката до Разбоишкия манастир е вече доста популярна сред любителите на близки до столицата туристически дестинации. Освен това, тя е кратка, приятна и лека и може да се извърши по всяко време на годината. Ако не разполагате с достатъчно време за целодневна разходка – това е вашата дестинация!

Препоръчаният маршрут за манастира минава през град Годеч и село Туден, откъдето се хваща отбивката за село Разбоище. В този пътеводител ще се запознаете и с друг маршрут, случайно открит от автора на статията поради грешно упътване на GPS-a, но….няма случайни неща! Благодарение на тази „грешка“ се появи и маршрутът до неизвестния за мнозина Чепърлински манастир „Света Петка“.

Ето го и планът за деня:

По пътя за Калотина
  1. Отпътуване към Калотина
  2. Посещение на Чепърлинския Манастир „Света Петка“
  3. Посещение на Разбоишки манастир „Въведение Богородично“
  4. Почивка за похапване
  5. Прибиране обратно към Столицата

Ще направя само уточнение, че снимките от двата манастира са направени в два различни сезона, но пък от друга страна се надявам контрастът да ви даде представа, че дестинацията е атрактивна за посещения и в хубаво, и в лошо време.

Отпътуване към Калотина

Къща в пограничното село Калотина

Разходката започва с отпътуване за село Калотина по столичния булевард Сливница, което отстои на около час и половина път с кола от София и разстояние около 55 км. То е граничен пункт за страната ни със съседна Сърбия. След като навлезете в селото (веднага от табелата за селото хващате отбивката в ляво), минавате през него, след което по каменен мост достигате село Беренде Извор, а след него село Чепърлинци, от което започва и черният горски път за манастира, който може да преминете с кола или пеша. По целия път през селата ще ви упътят табели или добри хора.

Няма как да не споделя впечатленията си от този пограничен район, в който попаднахме. За съжаление най-описателната дума, която мога да използвам е „забравен“. Тук времето сякаш е спряло, голяма част от жителите са напуснали къщите си, пътищата не се поддържат, всичко наоколо навява тъга и безсилие.

Църквата на село Калотина

От друга страна, положителният контраст на това блажено спокойствие, дивата природа и близостта до две двете духовни средища, за които ще стане дума в следващите редове, представят това място по изключително обаятелен начин. И непременно трябва да го посетите!

Каменен мост от село Калотина до Чепърленския манастир

Посещение на Чепърленски манастир „Света Петка“

За възникването на Чепърлинския манастир се носят легенди. В миналото на негово място е имало римско селище с военен пост, за което свидетелстват двете плочи в двора на манастира, известен сред местните и като „Църквището“. Към момента манастирът се достроява и укрепва, но църквата е действаща и отворена за молитви. Манастирът се намира встрани от пътеката зад високи дувари сред богата растителност.

Чепърленски манастир Света Петка

Когато влезете в двора му най-вероятно ще бъдете посрещнати от неговия стопанин, с който може да проведете доста приятен и одухотворен разговор. Попитайте го за историята на Света Петка Българска, както и за възникването на манастира. Мястото е специално!

Най-вероятно ще ви направи впечатление, че манастирът е съвкупност от обикновени постройки и дори не прилича на такъв. Но всъщност това е била и целта на неговият стопанин – да се превърне в място за духовно уединение, далеч от хорската суета и да съществува в хармония с природата.

Посещение на Разбоишки скален манастир

На пешеходно разстояние от Чепърленския манастир „Света Петка“ посока релсовия път, след около 20 мин. ще достигнете до Разбоишкия манастир „Въведение Богородично“ – един от малкото скални манастири на България известен с вкопаната в скалите малка църква „Въведение Богородично“.

Разбоишки манастир Света Богородица

Тя се намира извън комплекса на манастира, но в непосредствена близост. За да достигнете до нея трябва да преминете зад манастира, да продължите по дървено мостче и да се изкачите до църквата по каменните стълби.

Тя е отворена за посетители само събота и неделя! Смята се, че основаването й датира от времето на средновековието, а по – късно около нея е построен манастирския комплекс. Към момента манастирът не е действащ, доскоро се извършваха и ремонтни дейности, поради което не беше отворен за посетители. Но църквата е. Така че, заповядайте!

Скалната църква отблизо
Гледка към скалната църква на Разбоишкия манастир

Почивка за похапване

В района може да си направите пикник, в случай че времето позволява. Безкрайните поляни, сенчести заслони и прохладата на минаващата наблизо река Нишава,  ще ви осигурят спокойствие и невероятно изживяване. Струва си човек да похапне сред тази природна идилия! Но ако не сте се подготвили, не се притеснявайте! Тъкмо ще имате възможност да се разходите до село Разбоище, почти непосредствено разположено до манастира на разстояние 1300 м. Откакто той се превърна в популярна туристическа дестинация, в селото се откриха и възможности за отсядане и похапване.

Близо до село Разбоище

Прибиране обратно към столицата

Пътищата за прибиране в Столицата са два – първият е пътят, по който дойдохте минаващ през село Калотина, а вторият – популярният път до с. Разбоище: Тръгвайки от селото посока село Туден, навлизате в град Годеч и по указателната табела за София се прибирате обратно вкъщи. Ние предполагаме, че ще изберете първия маршрут, а именно – пътя по който дойдохте, тъй като навярно сте оставили колата си покрай Калотина (особено ако не е високо проходима).

Забележка: Разходката може да се осъществи и по обратния маршрут – първо посещение на Разбоишкия манастир, после на Чепърленския, но както споменахме в началото – една техническа грешка ни накара да открием Чепърлинския манастир, а както съдържателят на манастира ни каза тогава: „Няма случайни грешки! Щом сте тук, значи е трябвало да дойдете!“

Enjoy the journey!

Източници:

http://www.bulgariamonasteries.com/razboishki_manastir.html

http://www.bulgariamonasteries.com/cheparlinski_manastir.html

Други идеи за разходка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *