fbpx
Към Рила и околността

Парк Рила и забележителностите на град Дупница – разходка за един ден в полите на Рила планина

В центъра на град Дупница

Ако търсите забележителности около София до 100 км разстояние, за да може да се разходите само за един ден, предлагаме ви да отскочите в района на град Дупница, област Кюстендил . Само на 70 км от Столицата ще попаднете сред чистия въздух и величественото спокойствие на Рила планина. Дестинацията не е сред популярните за софиянци, ето защо Идеи за разходка ще ви разкажат подробно как да се организирате.

Програма за деня:

 1. Потегляне от София и посещение на Парк Рила;
 2. Почивка за обяд;
 3. Посещение на църквата Света Марина в подножието на величествената Рила;
 4. Кратка разходка в центъра на град Дупница;
 5. Обратно към Столицата.

Потегляне от София и посещение на Парк Рила

На входа на парк Рила

Както вече стана ясно, град Дупница, или известен още със старото си име „Станке Димитров“, е само на 70 км разстояние от Столицата по автомагистрала Струма. До града води и жп линия. Самият парк Рила се намира извън града, непосредствено след квартал ЖК и преди квартал Бистрица. На магистралата посока Благоевград трябва да се отбиете и да влезете в града, минавайки покрай прочутите автокъщи, след тях следва отбивка в дясно непосредствено преди бензиностанция OMV и влизате в него. Карате по главния път по протежението на реката и следите да хванете табелите за центъра. След което е препоръчително да включите навигация или някой местен да ви опъти, тъй като се минава през самия град.

Скоро ще се озовете на паркинга пред парк Рила. Цената за целодневен престой е 1 лв. Важно е да отбележим, че домашни любимци не се допускат в парка и чистотата е на високо ниво, ето защо ще трябва да оставите вашите четириноги приятели вкъщи.

На разходка в парк Рила

И нека разходката започне! Навярно ще се почудите накъде да тръгнете, защото паркът е доста голям. Всъщност той съществува от много години и дупничани често са го посещавали, но едва през 2010 година е реновиран и цялостно доизграден по европейска програма. Най- хубавото е, че той продължава да се поддържа и да бъде един от природните символи на дупнишкия район. Намира се в подножието на Рила планина, ето защо накъдето и да се обърнете ще ви се разкрива спираща дъха гледка.

Ако сте с малки деца, може да се насочите вляво от входната пътека към детските площадки, които са няколко на брой и са предназначени за деца от различни възрастови групи. По пътя има бутки и малки кафенета.

Зад площадките за игра е и малката зоологическа градина на парка. Истинска радост за най-малките! Зайчета, пиленца, патици, пауни и кокошки ще отнемат веднага вниманието ви. Близо до тях са и тоалетните помещения, в случай на нужда, които обаче не бихме коментирали…положително.

Малко по-надолу е плувният комплекс с външни басейни и бар – ресторант, който може да посетите през топлите месеци. Той също съществува от десетилетия, но е реновиран.

тенис на маса в парк Рила

Разходката ни може да продължи заобиколно, навлизайки навътре в парка. Ще минете по алеи и по пътя може да си починете на някоя пейка или в някоя беседка. А защо не и да не поиграете тенис или футбол в изградените специално за случая игрища? Пикникът също е добра идея.

Ще ви разкажем и за водните колела и патенцата около тях. Точно на това място, до самото езеро, гледката към Рила планина е най-впечатляваща!

Спускайки се обратно надолу към сърцето на парк Рила, ще достигнете и барбекю зоната – малки спретнати навеси, с големи маси и пейки, които се отдават под наем на символични цени, в случай че решите да си направите празник на открито. Много са подходящи за детски рождени дни.

Връщайки се обратно към главната алея ще минете и покрай малкия параклис „Свети Иван Рилски“. Едно невероятно и спокойно духовно местенце.

Параклис Свети Иван Рилски в Парк Рила

Почивка за обяд

Възможностите в парка за обедна почивка не са никак малко. Може да си направите пикник на открито, барбекю в специално обозначената затова зона, ресторантчета и заведения също не липсват, както за леко похапване, така и за истински обяд. Така че, оставяме избора във вашите ръце, след което ще се отправим към друга забележителност на град Дупница, за която почти нищо не се знае. Но ние ще я разкрием специално за читателите на Идеи за разходка!

Посещение на църквата Света Марина в подножието на величествената Рила

Църква Света Марина край Дупница

Тази малка църква беше открита случайно през 2014 г. по пътя за Вангелова чешма или по пътя за Дома на енергото, както го наричат дупничани. Трябва да се върнете от парка обратно на главния път посока град Дупница и след около 500 метра, непосредствено преди квартал ЖК да завиете наляво. Карате до ляв разклон, по който се отбивате и хващате пътя към планината. Пътят не е хубав. Карате все по него, църквата се вижда в далечината и ви се пада от лявата страна. По някое време трябва да хванете по ляв разклон, преди да навлезете в гората. За съжаление няма табели. Хващайки по разклона, пътя минава по протежението на поляна. Ние имахме късмета да срещнем местни хора и те ни опътиха. Но ако вие нямате този шанс, ориентирайте се по посоката на църквата и по това, че не трябва да навлизате в гората.

Църквата Света Марина е новопостроена и към този момент завършена, с малко дворче. Намира се на хълм, от който се открива необятна клетка към цялата дупнишка околия, както и към няколко изкуствени водоизточника. Наблизо се отглеждат коне, за което са изградени и съответните заграджения. Определено си заслужава да посетите това място насред нищото!

Кратка разходка в центъра на град Дупница

В случай, че ви е останало още малко време, потегляме към центъра на град Дупница. Основни забележителности на града с историческо значение са Джамията, превърната в исторически паметник, Градският театър носещ името на своята бележита гражданка – актрисата Невена Коканова, Часовниковата кула от 18 век на входа на градската градина, заедно с каменната статуя на възрастна жена (под нея има наскоро поставени възпоменателни плочи на загиналите във войните).

Обратно към Столицата

В края на деня е време да потеглите към Столицата. По пътя може да си купите и някои градински плодове и зеленчуци, също вино, мед, оцет и други. Дупница е град с интересно историческо минало. Разположен е в Дупнишката котловина, откъдето получава и името си. В него през 1934 г. е открит първият Институт за прогимназиални учители по всички специалности. В него с годините е запазена традицията и на театралното изкуство. По време на Втората Световна война градът е бил сериозно бомбандиран, като местното население се е криело в предвидените затова бункери. Тук се намират и прочутите от романа на Димитър Талев „Тютюн“ тютюневи складове, повечето от които вече разрушени. И още много други интересни факти и подробности пази този типичен шопски край. Надяваме се, че сте се насладили максимално на забележителностите около Рила планина.

часовниковата кула от 18 век в град Дупница

Ако следващия уикенд се предвидили и пътуване с нощувка, може да се отправите към скалния район на Карлуково, където ви очакват много интересни преживявания. До следващия път!

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%BF%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

2 Comments

 1. Антоанета Георгиева

  Благодаря за идеята за разходка! Увлекателен разказ и хубави снимки!
  Очаквам още интересни идеи за разходка из прекрасната ни страна!

  1. Здравейте, Антоанета! Радвам се, че се чувствате вдъхновена за нови преживявания:) Съвсем скоро предстои статия за Разбоишкия скален манастир и още един не много известен – Чепърленския, които са чудесна дестинация за разходка през уикенда, в хубаво и в лошо време!

Leave a Reply

Your email address will not be published.