fbpx
Разходка до язовир Душанци

Тази еднодневна разходка ще ви предложи много възможности за опознавателен туризъм. Районът предлага редица забележителности и атракции за посетители от различни възрасти.  И един много значим факт – село Чавдар е пример за успешно развиваща се община с редица изградени инвестиционни проекти по европейски програми. В близост е разположен и живописният язовир Душанци, който ще завърши вашата програма внасяйки вдъхновение и добро настроение.

План за деня:

  1. Потегляне към село Чавдар;
  2. Посещение и разходка в село Чавдар;
  3. Посещение на атракциите в селото;
  4. Почивка за обяд;
  5. Към язовир Душанци;
  6. Обратно към Столицата.

Потегляне към село Чавдар

Разходката може да се осъществи през цялата година в рамките на един ден и също така да се превърне и в преживяване за цялото семейство, дори и за най-малките, тъй като маршрутът го позволява. Пътят до село Чавдар е около 70 км по Подбалканския път за гр. Бургас, като е необходимо да отбиете вдясно преди гр. Челопеч. Селото се намира в Златишко-Пирдопската котловина и предлага на посетителите си различни атракциите.

Посещение и разходка в село Чавдар

Село Чавдар впечатлява с градския си архитектурен стил – асфалтови пътища с поддържани тротоари, градинки, мостчета, алеи и кътове за отдих. Административната сграда на кметството, читалището и детската градина също заслужават вашето внимание. Макар и разходката да беше през зимата, селото успя да ни разкрие своето гостоприемство и забележителности.

Посещение на атракциите в селото

На близо 2 километра от селото се намира Неолитно селище, което само по себе си представлява няколко постройки, част от Археологически парк „Тополница“. То пресъздава човешката цивилизация от преди 7000 години пр. хр. с интересни артефакти, датиращи хиляди години преди новата ера.

В парка има още и атракции за деца, като стени за катерене, въжена градина и криви огледала. Истински рай за вашето дете, а защо не и за възрастните!

Полезна информация:

Археологическият парк е с работно време от 10:00 до 18:00 часа без почивен ден.

Вход за посещение: ценови диапазон 2-3 лв.

По време на посещението ни през зимата не работеше!

В далечината се открива и гледка към параклиса на „Света Петка“, до който може да си направите пешеходна разходка. Параклисът се намира на хълм, от който се разкрива прекрасна и необятна гледка.

Почивка за обяд

В Археологическия комплекс има ресторант и навеси за почивка и пикник. Но тъй като нашето посещение беше през зимата, те не работеха и затова се отправихме към центъра на селото. В него се намира едноименният хотел „Чавдар“ с прилежаща към него механа. Насладете се на почивката си! Предстои продължение на разходката!

Към язовир Душанци

Разходката продължава към язовир Душанци. Тръгвате по пътя за гр. Пирдоп и след като го подминете следва табела за село Душанци. Няколко километра след края на селото, пред вас ще се открие и самият язовир. Той е свързан с река Тополница и се използва за промишлено водоснабдяване. Около язовира може да си направите излет и кратка разходка, а също може да практикувате и риболов. В близост до него се намира Комплекс „Триадис“. Кой знае – ако ви допадне, това може да е вашето място за планирана почивка (повече информация за комплекса може да намерите на неговия сайт: http://komplekstriadis.com/). Всяка снимка на язовир Душанци прилича на картичка! Макар и човешко творение, той се вписва по невероятен начин в природния пейзаж и разкрива запомнящи се гледки!

Обратно към Столицата

След края на еднодневната разходка до село Чавдар и язовир Душанци, предстои да потеглите обратно към столицата. Ако сте тръгнали преди обяд и сте се движели с умерено темпо, тя най-вероятно ще завърши в късния следобед.

Източници:

http://www.chavdar.eu/

http://www.edenbulgaria.eu/bg/node/48

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8_(%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%80)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.