fbpx

Разходка към Етрополе – Екопътека, манастири и водопад

Районът на Етрополе е идеалната дестинация за еднодневна екскурзия. Предлагаме ви план за разходка по Екопътека, посещение на два манастира и възможност да се полюбувате на водопад „Варовитец“. Неговото пълноводие настъпва през пролетта или след обилни дъждове, но и през горещото лято няма да останете разочаровани от гледката. Също така разходката е подходяща и за цялото семейство, тъй като маршрутът не е натоварен.

Ето го и планът за деня:

  1. Потегляне от София към Правец и Етрополе;
  2. Посещение на Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“;
  3. Разходка по Екопътека „Екот от камбанен звън“;
  4. Посещение на манастир „Света Троица“;
  5. Разходка към водопад Варовитец;
  6. Предложение за обедна почивка;
  7. Потегляне обратно към София.

Потегляне от София към Правец и Етрополе

Разстоянието между двата града е около 83 км и се изминава за около час по автомагистрала Хемус, след което се хваща отбивката за Правец и Етрополе. След като хванете отбивката за гр. Правец, продължавате да карате посока Етрополе и по пътя ще отбиете вдясно от табелата за манастира „Св. Теодор Тирон“.

Посещение на Правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“

Карайки по пътя за манастира, от дясната ви страна ще се открие голяма площадка за пейнтбол. В случай, че сте любител на този спорт или ви идват идеи за тиймбилдинг с колегите, може да се отбиете и да разгледате базата. Малко след нея е и манастирът (към момента не напълно завършен). В неговия двор може да седнете и да отпочинете. В задния двор на манастира има табела за друга (непроучена) екопътека. От манастира се открива невероятна гледка!

След като навлезете в града, по пътя ще попаднете на кръстовище с много табели за посещение на обекти, например за Комплекс „Орлова скала“, конна база и др. Хващате левия завой и стигате до селото. Още в самото му начало ще видите табела за Етрополския манастир, по която трябва да завиете в дясно. След около 1-2 км ще достигнете екопътеката, която е обозначена с голяма табела.

Забележка: Ако продължите по пътя ще достигнете манастира по шосето.

Разходка по Екопътека „Екот от камбанен звън“

Началото на екопътеката започва от китното село Рибарица, като възможностите са две – да хванете разклонението в посока манастир „Света троица“ или да тръгнете с кола към манастира и водопад Варовитец. Спираме се на първия вариант и така разходката сред прохладната широколистна гора започва. По пътя ще срещнете множество пейки и маси и ще имате възможност да поспрете и да се насладите на красотата и спокойствието около вас. А ако сте и с вашите деца – какво по-хубаво от това  те да потичат и да поиграят на воля сред чистия въздух! Също така може да научите нови и интересни факти за местността от информационните табели покрай вас. Те разказват историята на Етрополе, както и легендата за построяването на манастира.

Информация за Екопътеката: дължина – 2.5 км; време за изминаване – 1:30 мин. спокойно ходене. След като навлезете в гората и започнете разходката си, по пътя пътеката се разклонява, като левия разклон е по-стръмен и води до водопада, а десния до манастира. Изборът е ваш, но ние ви препоръчваме да минете по единия на отиване и по втория на връщане, за да може да се насладите пълноценно на разходката си!

Посещение на манастир „Света Троица“

Етрополският манастир „Света Троица“ е разположен в подножието на Етрополската планина. Основан още през средновековието (1158 г.), а по-късно обновяван, като този процес стартира през далечната 1683 г., той е оказал значимо влияние върху развитието на книжовността в България. Известен е с прочутата си Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа. Основната църква на манастира пази иконата на „Старозаветна троица“, рисувана през 1598 г. Сградата има пет купола с осмостенни барабани, с което се отличава от повечето църкви в страната ни. В двора на манастира има клетка за птици и зайци, много цветя и зеленина. Извън него има кътове за почивка, пикник и игра за децата с прилежащи съоръжения.

Разходка към водопад Варовитец

Зад манастира започва малка пътека покрай бистро поточе, която ще ви отведе в подножието на водопад Варовитец, който носи името си заради наличието на варовик в района. Неговата височина е около 15 м, пълноводието му е през пролетта или след обилни дъждове, а през зимата замръзва и образува впечатляващи ледени висулки. Спускането е полегато, а около самия водопад може да си направите и вашата обедна почивка. Пикник на открито – какво по-хубаво от това! През пролетта по поляните около водопада расте и много див чесън – специално за неговите почитатели, които искат да добавят стръкче пикантност към обяда си. Просто изберете подходящото място и постелете одеяло!

Потегляне обратно към София

След като приключите почивката си, може да тръгнете да се спускате отново по екопътека „Екот от камбанен звън“, но този път по обратния й склон, който ви споменахме в началото. Спускането, разбира се, отнема по-малко време. След като стигнете началото на екопътеката, може да завършите вашата еднодневна екскурзия към Етрополе с разходка из китното селце Рибарица. Кой знае – може да си изберете и къща за гости за следващата ви почивка! Защото в района има още какво да се посети – водопад „Враня вода“ при с. Ямна, гр. Етрополе – Часовниковата кула и музеите на града.

До следващия път!

Източници:

http://www.bulgariamonasteries.com/etropolski_manastir.html

Фотопътеводител на Българските водопади, Иво Николов

Други идеи за разходка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *