fbpx

Разходка в Бояна

Това предложение за еднодневна разходка в Бояна може да се извърши по всяко време на годината. Разходката е подходяща и за семейства с малки деца. Може да се придвижите както с градски транспорт, така и с автомобил – и пред трите обекта има място за паркиране.

Организацията на разходката е следната:

  1. Посещение на Националния Исторически Музей – НИМ;
  2. Посещение на Боянската църква;
  3. Посещение на Ботаническата градина към БАН.

Посещение на Националния Исторически Музей – НИМ

Разходка в Бояна - Национален исторически музей
Национален исторически музей

Първа спирка на нашата разходка в Бояна е Националният Исторически Музей в гр. София. Той се намира на ул. „Витошко лале“ № 16, с удобни линии на градски транспорт автобуси № 63,  № 111; тролейбус № 2. Ако идвате с кола, може да въведете GPS координати 42.6558745, 23.2676522. Обиколката на музея трае между един и два часа в зависимост от темпото, с което разглеждате всеки експонат. Важно е да се отбележи, че в музея има както постоянни, така и временно гостуващи експозиции, поради което се продават и годишни карти с включени няколко посещения. Предлагат се различни варианти на комбинирани билети, като за повече информация може да посетите сайта на музея.

Работно време НИМ:

Без почивен ден. Музеят не работи на официалните празници – 1 януари, Великден (неделя), 24 и 25 декември.

1 април – 30 април: 9:30 – 18:00 ч. 
Касата работи до 17:15 ч.

1 ноември – 31 март: 9:00 – 17:30 ч.

Касата работи до 16:45 ч.

Комбиниран билет НИМ + Боянска църква

За тази разходка в Бояна следва да закупите комбиниран билет НИМ + Боянска църква на цена 12 лв. за възрастен ( ако планирате посещение на Земенския манастир може да закупите комбиниран билет на цена 14 лв. валиден 1 месец). Входът за деца в предучилищна възраст е безплатен, а за ученици и студенти – по 2 лв. на обект. Входът за възрастни с деца е 3 лв за НИМ, а за децата над 7 г. – 1лв.

Важно! Боянската църква може да се посети всеки последен понеделник на месеца напълно безплатно след 15:00 часа!

Националният исторически музей е място, което всеки българин трябва да посети и отдели подобаващо внимание, тъй като той пази паметта на нашите предци и историята на нашия народ през различните епохи. Експозициите са представени по достъпен и интересен начин и заслужават да бъдат посетени.

Посещение на Боянската църква

Следващата отбивка от еднодневната разходка в Бояна е на ул. „Боянско езеро“ № 3 – Боянската църква „Св. Никола и св. Пантелеймон“, която след 1979 г. е включена към световното културно наследство на ЮНЕСКО, заради средновековните си стенописи датиращи от 1259 г. Повече информация за произхода и историята на църквата може да откриете на интернет страницата https://historymuseum.org/bg/filial/bojanska-cyrkva/. Понастоящем църквата се намира в ограден с високи зидове малък парк с богата растителност и вековни дървета.

Работно време Боянска Църква:

От понеделник до неделя:

1 април – 30 април: 09:30 –18:00 (каса до 17:30)

1 ноември – 31 март: 09:00 –17:30 (каса до 17:00) 1 ноември – 31 март

След като посетите обекта може да потърсите място за обедна почивка в квартала или по път за Ботаническата градина.

Посещение на Ботаническата градина

Последната дестинация от еднодневната разходка в Бояна е Ботаническата градина на БАН, която се намира на  Околовръстен път № 22 или пътувайки с кола по околовръстния път посока гр. Пловдив, след бензиностанция Shell и Mcdonald’s е необходимо да навлезете в локалното платно и да карате плътно вдясно. По пътя ще видите табела указваща, че входът и паркингът за градината са след 350 м, след което на самия вход ще свиете в дясно. С кола се стига до оранжерията на Ботаническата градина. Богатото био разнообразие е впечатляващо. В градината има възможност и за закупуване на някои растителни видове. Малко по-нагоре от оранжерията се намират Розариумът и Административната сграда, а сама по себе си Ботаническата градина представлява своеобразен парк на открито с невероятна гледка към Витоша.

Разходка в Бояна - Невероятната гледка към планина Витоша, която се отквива от Ботаническата градин

Забележка: Препоръчително е градината да не се посещава по време на горещото лято в следобедните и обедни часове. В тези дни планът за разходка в Бояна може да се пренареди.

Работно време Ботаническа градина:

От Март до Октомври: Вторник – Събота: от 10 до 17 ч. (каса до 16 ч.)
От Ноември до Февруари: Вторник – Събота: от 10 до 16 ч. (каса до 15 ч.)

Цена на билет за оранжерията: 4 лв. за възрастни

Близо до София, а и в самия град може да откриете още много приятни места за разходка за един ден, както и да научите интересни факти за нашата столица. Просто изберете вашата туристическа програма от Идеи за разходка и пътувайте!

Източници:

https://historymuseum.org/bg/

https://historymuseum.org/bg/filial/bojanska-cyrkva/

http://garden-bas.org/

Други идеи за разходка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *