fbpx

Разходка в Правец и село Своде

Това предложение за еднодневна разходка към Правец може да бъде извършено по всяко време на годината и с малки деца, тъй като маршрутът е лек и приятен. Разходката започва като потеглите с кола от гр. София посока гр. Правец (разстояние около 70 км, време за придвижване около 60 мин.).

Тя може да бъде организирана по следния начин:

  1. Посещение на Чекотинския манастир;
  2. Разходка по Екопътеката по поречието на р. Бебреш, с. Своде;
  3. Предложение за обедна почивка в гр. Правец;
  4. Разходка из центъра на града – площад Тодор Живков и едноименния паметник и/или;
  5. Посещение на Музеен комплекс – Експозиционна зала и Родна къща на Тодор Живков;
  6. Прибиране обратно в Столицата.

Чекотински манастир „Св. Архангел Михаил“

разходка към Правец - Посещение на Чекотинския манастир
Чекотински манастир “Св. Архангел Михаил”

Вашата разходка към Правец започва с Чекотинския манастир, който е действащ мъжки манастир с възможност за пренощуване. Намира се  на 15 км от гр. Правец, като до него води асфалтов път от автомагистрала Хемус. Необходимо е да отбиете за гр. Роман, общ. Правец и да карате по главния път, без да влизате в гр. Правец. Манастирът се състои от църква, жилищни и стопански сгради, параклис. Основан е по време на Втората Българска държава. Само на няколко километра се намира и крепостта Боженишки Урвич. Мястото е спокойно, прохладно и много зареждащо.

Към с. Своде

След като се одухотворите от това божествено място, може да продължите вашата разходка към Правец, като потеглите обратно към с. Своде (връщате се на същия главен път и потегляте посока селото) и да започнете леката си разходка по Екопътека по поречието на р. Бебреш. Тя започва от дървено мостче означено с табела, преминава по протежение на реката, като маршрутът е равен и предлага кътове за отдих. По пътя може да срещнете интересни надписи. Разходката трае около час, има възможности за пикник и риболов.

Обедна почивка

Моето предложение за организиране на обяд е ресторант „Зелената къща“, гр. Правец. Намира се в квартал Север на града. Обедното меню е богато и разнообразно и на доста добри цени. Всички местни жители го познават и могат да ви ориентират как да стигнете до него.

Музеен комплекс – Експозиционна зала и Родна къща на Тодор Живков

И не на последно място по важност, като част от разходката към Правец,  остава да посетите и музейния комплекс в града.

В Експозиционната зала може да се запознаете с историята и произхода на част от колекцията подаръци на Тодор Живков, подарявани в качеството му на държавен глава на България по времето на комунизма. Площта, на която са представени експонатите е малка, но ако отделите специално внимание на всеки отделен експонат, ще бъдете завладяни от едно минало и противоречиво време и ще добиете нов по-различен поглед и разбиране за него. Ще имате възможността да се докоснете до предмети от цял свят, подарявани в знак на признателност и уважение към страната ни, сред които: символичен ключ, камилски седла, скулптура от слонова кост на Тадж Махал, сервизи от полускъпоценни камъни и др. Колекцията е впечатляваща!

Непосредствено до Експозиционната зала се намира и родната къща на Тодор Живков, превърната в музей за посетители с малка етнографска експозиция.

Работно време:

01.11 -01.04 – от 09:00 до 17:00 часа;

02.04. – 30.10. – от 10:00 до 18:00 часа

Без почивен ден!

Цена на стандартен билет: 2 лв.

Съвет: За да успеете да извървите вашата разходка към Правец по посочените точки в нормално темпо, ще е необходимо да тръгнете от столицата в посока града в 09:00 часа!

Източници

http://www.bulgariamonasteries.com

http://www.museum-pravets.com/muzeen.komplex.php

Други идеи за разходка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *