fbpx

Разходка в Русе и Букурещ

Представяме ви възможност да организирате сами разходка в Русе и Букурещ за 4 дни. Дестинацията е изключително богата на културно наследство. Русе е известен и като малката Виена, заради архитектурния си стил. Туристическата програма е разпределена в 4 дни. Възможностите за транспорт са с кола, междуградски автобус и влак. Самият Русе се обикаля пешеходно и няма да е необходимо да използвате градски транспорт. Но за да посетите Басарбовския манастир и Ивановите скални църкви, ще е необходимо да се придвижите с автомобил, тъй като те са на 10 км от града. Пътят от София до Русе с автомобил отнема около 4 часа, а с влак – около 7 часа.

Идеи за пренощуване:

Възможностите за организиране на пренощуване също са много – хотели, стаи, студиа, апартаменти. От най-важно значение е квартирата да бъде възможно най-близо до центъра на града. В Русе много от жителите отдават апартаменти под наем, които са на много добри цени и с централна локация. В този случай трябва да се предвиди и паркомясто, ако сте с автомобил.

Туристическа програма:

Ден Първи:

 1. Тръгване от София рано сутринта
 2. Пристигане в Русе и настаняване
 3. Късна следобедна разходка в Парка на младежта
 4. Разходка по залез слънце край Дунавския бряг
 5. Вечеря
 6. Прибиране в квартирата

Ден втори:

 1. Посещение на централния площад и основните сгради забележителности: Паметникът на свободата, Доходното здание, Съдебната палата, Операта – панорамна обиколка
 2. Посещение на Историческия музей, Екомузея с аквариум, Пантеонът на свободата, разходка в Парка на възрожденците
 3. Вечеря

През този ден от вашата разходка в Русе може да започнете с пешеходна обиколка на центъра на града, която започва от площад „Свобода“ и едноименния паметник, хотел Дунав, сградите на Доходното здание, Съдебната палата и Операта, които впечатляват с невероятната си архитектура и класически стил.

Пред сградата на Доходното здание има заведение с прекрасна гледка към центъра на града, в което може да седнете и да се насладите на обстановката преди обяд. Разбира се, в центъра може да откриете и други възможности за почивка, хапване и кафе пауза.

Разходката ви може да продължи с посещение на Историческия музей, който ще ви предложи интересни експозиции от различни епохи. Интерес представлява и небезизвестното Тракийско съкровище от Борово, което датира от IV век пр. Хр.

Работното време на музея е от 09.00 до 18.00 часа без почивен ден, вход за възсрастни – 5 лв., за ученици и студенти – 2 лв.

За да продължите историческото си преживяване и да се потопите  в бита и живота на русенци през годините, следва да посетите Музея на градския бит, който се помещава в сградата на бившето посолство на Прусия, по-късно превърнало се в частна собственост на видния русенски гражданин с буржоазно потекло Стефан Камбуров. Това е и първият етнографски музей в страната на буржоазна тематика. Интериорът и екстериорът на къщата сами по себе си също представляват музейна забележителност. Но най-голям исторически отпечатък за отминалото време остават експозициите на различни теми.

Може да завършите днешната разходка в Русе с посещение на Екомузея с аквариума. В него ще имате възможност да се запознаете с различни животински видове, вкаменелости и останки, аквариум с риби, обитаващи дунавските води и да обърнете специално внимание на макета на космат мамут в една от изложбените зали.

След музейната обиколка може да посетите квартирата си за почивка и привечер да си направите разходка в Парка на възрожденците и да посетите Пантеонът на свободата.

Ден трети:

 1. Посещение на Басарбовския манастир и Ивановите скални църкви
 2. Вечеря и късна разходка пред цветния фонтан на площада
Басарбовския манастир, като част от разходка в Русе и Букурещ
Басарбовският манастир „Свети Димитър Басарбовски“

Басарбовският манастир „Свети Димитър Басарбовски“ е основан през Втората Българска държава и е обект с национално значение. Манастирът е кръстен на игумена си Свети Димитър Басарбовски, чийто мощи са пренесени в Букурещ през 1774 г. и се съхраняват и до днес там в църквата Свети Константин и Елена (която е част от екскурзията до Букурещ с местен екскурзовод).

Ивановите скални църкви са обявени за обект със световно културно значение и са под егидата на ЮНЕСКО. Църквите са вкопани в скалите, но само една от тях е отворена и достъпна за посещения от туристи – църквата “Света Богородица”. Тя е изографисана  с библейски сцени и образи, сред които „Тайната вечеря“, „Влизането в Йерусалим“, „Страстите Христови“ и др., които представят върховите постижения в развитието на средновековното българско и балканско изкуство.

Ден четвърти: Еднодневна екскурзия до Букурещ с местен екскурзовод

Еднодневната екскурзия до Букурещ, Румъния може да осъществите ползвайки услугите на местен екскурзовод. Необходимо е предварително да сте извършили резервация. Валута може да обмените предния ден в някое чейндж бюро в Русе. Трябва да се има предвид, че стандарта на живот в Букурещ е доста висок и разходите за покупки също.

Екскурзията, за която ние се записахме се проведе с автобус до румънската столица и имаше следната програма: панорамна обиколка на града с екскурзоводско обслужване на български език, посещение на Музея на селото, Природонаучния музей, Църквата съхраняваща мощите на Св. Димитър Басарбовски, панорамна обиколка и възможност за снимки пред сградата на парламента – втората по големина административна сграда в света след Пентагона в САЩ, разходка из центъра на града с възможност за хапване и купуване на сувенири. 

Сградата на парламента, като част от разходка в Русе и Букурещ
Административната сграда на Парламента

Цената на този вид екскурзии е доста приемлива, освен това отпадат грижите за търсене на места за паркиране в центъра на столицата и не на последно място – българският гид ще ви даде подробна информация за всяка забележителност и ще ви разкаже интересни подробности за историята на Румъния до наши дни.

Експозиция на природонаучния музей, като част от разходка в Русе и Букурещ
Природонаучен музей
Експозиция на природонаучния музей, като част от разходка в Русе и Букурещ
Природонаучен музей

Ден пети: Отпътуване за София

Източници:

https://www.museumruse.com/expositions/kaliopa_bg.htm

https://www.museumruse.com/expositions/ecomuseum_aquarium.htm

http://www.museumruse.com/expositions/ivanovo_bg.htm

http://www.pravoslavieto.com/manastiri/ivanovo/index.htm

Други идеи за разходка

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *