fbpx
Любопитно

21 различни типа туристи. Срещали ли сте ги? – Втора част

Видове туристи втора част

Продължаваме с различните типове туристи, на които можем да се натъкнем или самите ние да се превърнем в тях. Всичко зависи от целите на нашето пътуване и приоритетите, които си поставяме по време на пътешестването.

11. Спестовните туристи

Те планират почивка само в зависимост от буджета и подчиняват почти всичко на него – датата, мястото, екстрите, забавленията и дори компанията, в случай че решат да не пътуват сами (защото така пак ще им излезе по-ефтино).

12. Типичните туристи

Това са туристите, които пътуват до популярните дестинации и посещават всичките им препоръчани туристически обекти. Обикновено ползват услугите на туристическа агенция или са разгънали голяма карта в търсене на поредната забележителност. При тях всичко е добре планирано и организирано, с включена задължителна застраховка и европейска здравна карта (което разбира се е препоръчително в днешно време).

13. Слабите туристи

Те знаят, че трябва да тръгнат на някъде, защото всички така правят. И е модерно! Но когато го направят са вечно объркани и неразбрали какво, къде, как и защо е станало. Обикновено преживяванията на тези туристи са или ужасни, или най-забавните, които може да си представите.

14. Търсещите духовни преживявания

В днешно време светът е толкова отворен към всеки нов посетител и е готов да му разкаже цялата си история. Неизменно с това са и новите духовни преживявания и житейски философии. Западът буквално е „полудял“ по мъдростта на изтока в търсене на новите разбирания за смисъла на живота и духовната извисеност. Ето защо всяка година, хиляди търсачи на духовни приключения се отправят към поредното такова, далеч от дома и познатото ежедневие.

15. Гайд последователите

Преди известно време си купих книгата за водопадите в България и реших да ги обикалям и да си отбелязвам, кои съм посетила. Разбира се, още  не съм посетила всички, но затова пък не спирам да си правя планове. А вие сигурно постоянно си носите книжките за печати от Стоте национални обекта. Е, мисля че стана ясно, кои са Гайд последователите – хора с цели за постигане!

16. Курорт туристите

Туристите предпочитат курорти

Сред българския Хайлайф определено има доста курорт туристи, които често отскачат до остров Бали, Малдиви, Палма де Майорка, Доминикана и още много други. Обикновено това са любителите на екзотични преживявания…..и на селфитата, разбира се.

17. Кемпер туристите

Това са туристите, които искат да прекарат почивката си възможно най-естествено и в хармония с природата. Те наистина искат да усетят енергията на мястото, която посещават и се стремят да се впишат в него, а не мястото да се впише в техните нужди. Освен това те просто искат да се забавляват на открито!

18. Градските туристи

Градските туристи

Градските туристи са интересна група хора, която не търси изолация, напротив. Те често търсят шумната градска среда и нейните предизвикателства за повече вдъхновение. Освен това в градовете се съхранява голяма част от културното и историческо наследство на всяка една нация.

19. Мрън-мрън туристите

Обикновено не тръгват по собствено желание, а като придружители. Класическият пример включва двойка мъж и жена, от които единият си мисли само за дивана и дистанционното на телевизора, а другият вече си  е купил пълна екипировка за scuba diving и е в трепетно очакване на гмуркането в Занзибар, което предстои.

20. Chat туристите

Тези, които постоянно имат нужда да споделят преживяванията и локацията си в социалните мрежи. Но за съжаление повечето от тях го правят само за популярност, а не просто за споделяне с аудиторията, което всъщност е смисълът на chat-a.

21. Групите

Групите туристи

Когато тръгнеш в приятна компания, то и почивката се очертава да бъде такава. Може да се организирате както самостоятелно, така и да участвате в организирани групи от някоя туристическа агенция. Освен това нивото на сигурност и спокойствие са по-високи. В повечето случаи излиза и по-евтино.

Всъщност типовете туристи могат да бъдат много повече. Например групата на бизнес туристите е доста голяма, поради което специално за тях са предвидени и полетите бизнес класа в самолетите. Пътуващите с цел “колекциониране на спомени и преживявания” също не са никак малко. А вие какви други туристи сте срещали по пътя си? Споделете вашите впечатления в коментар под статията тук или на Facebook страницата на Идеи за разходка!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.