fbpx

На разходка в Банкя – Клисурски и Дивотински манастири и градските паркове

Разходка в Банкя - манастири и паркове

Град Банкя е част от Столична община. Ето защо ще разгледаме днешното ни предложение като разходка в София за един ден. Освен с чистия си въздух и минерални извори, градчето привлича посетители и заради природата на градските си паркове, както и заради наблизо разположените духовни средища като Дивотински и Клисурски манастири. В града преминава и прочутата Пътека на здравето с обща дължина около 11 км, която се препоръчва за разходка за хора с дихателни проблеми. В близост до нея е и малкият язовир Михайлово. За последните два обекта ще планираме друга разходка, а днес ще посетим следните забележителности в град Банкя:

Програма за деня:

  1. Разходка до Клисурския манастир „Света Петка Параскева“;
  2. Посещение на Дивотинския манастир „Света троица“;
  3. Разходка в центъра на Банкя и почивка за обяд;
  4. Разходка из градските паркове.

Разходка до Клисурския манастир „Света Петка Параскева“

Клисурски манастир Света Петка в Банкя

Клисурският манастир „Света Петка Параскева“ е разположен в подножието на Люлин планина. До него води асфалтов път, който започва от град Банкя посока село Клисура (по пътя на автобусна линия 49). Излизайки от града, пред вас ще се разкрият широки поля и невероятна панорамна гледка! Карайки по пътя ще попаднете на разклонение с табела, указваща посоката към манастира в дясно. След няколко стотин метра ще достигнете Клисурския манастир.

През последните няколко години в него се извършваха усилени ремонтни дейности. В двора на манастира има две църкви, едната е т.н. стара църква, а другата е църквата Ротонда „Възнесение Богородично“, изографисана след 2017 г. Стенописите на Ротондата са изключително майсторско изпълнение. Още когато влезете в църквата ще усетите, че се намирате на специално място – цветовете са наситени, а образите и сцените прецизно изографисани.

По фасадата на Клисурския манастир в Банкя са изписани житейски и библейски мъдрости. А в центъра на самия двор има голяма трапезна маса с пейки и каменна чешма. И много цветя – пъстри и цветни! В манастира често се извършват кръщенета и църковни бракове. Там, на върха на хълма, в близост до кръгозора и далеч от шума на големия град, много православни християни намират духовно уединения и връзка с Бога.

Паметна плоча на руската монахиня изградила отново Клисурския манастир.

Клисурският манастир „Света Петка Параскева“ в Банкя е част от Софийската епархия. Той е действащ женски манастир, основан през 13 век, но по-късно разрушен и възстановен от емигрирала руска монахиня, чиято паметна плоча е поставена за възпоменателен помен в двора на манастира.

Ако ви е интересно и имате още малко време, може на връщане да се отбиете и до село Клисура (вече се води квартал на град Банкя), което понастоящем е вилна зона на столичани.

Панорамна гледка близо до Клисура.

Посещение на Дивотинския манастир „Света троица“

Дивотински манастир в Банкя

След разходката до Клисурския манастир е време да потеглим и към втората духовна дестинация – Дивотинския манастир „Света троица“. Навярно има пряк път свързващ двата манастира, но тъй като не ни е добре известен, ще си караме по сигурния – от центъра на град Банкя към кв. Михайлово и после вдясно от табелата за манастира. Ще минете през малка вилна зона по криволичещо пътче. Ако пътувате в ранната есен не забравяйте да си вземете малка кошничка и да си наберете шипки – много са и не са за изпускане!

Дивотинският манастир „Света троица“ също е сериозно реставриран през последните години. Очаква се до края на 2019 г. да отвори врати и старата черква на манастира, която датира от 14 век. В него се съхранява и считаната за чудотворна икона на Света Богородица.

На времето, манастирът се е наричал царски заради честите посещения на Цар Фердинанд в него и двете каляски, които той дарява на тогавашната игуменка. До самия вход на манастира е новата църква. В нея освен за молитва, може да влезете и да си купите някоя книга или някое от домашните блага на манастира – вино, оцет, сладко от малини, мед.

В предния двор има голяма и добре поддържана цветна градина, за която всеки може да се включи с малко доброволен труд. Задният двор все още се доизгражда.

Съвсем близо до Дивотинския манастир има малка пътека, която води до аязмо с „жива вода“.

Аязмото до Дивотинския манастир в Банкя

Разходка в центъра на Банкя и почивка за обяд

Време е за почивка и хапване. В центъра на Банкя и близо до него има достатъчно възможности затова – ресторант „Хемингуей“ или неговата външна скара, ресторант „Friends”, Happy Bar & Grill, една малка механа в сърцето на парк „Кестените“, ресторант „Брезите“, пицария „На Петела опашката“ и др. Може също да хапнете „на крак“ и някой аламинут от самия център.  Не пропускайте и магазинът за млечни продукти! Изборът е ваш!

Разходка из градските паркове

Часовниковата кула в центъра на Банкя

Градските паркове на Банкя не се изчерпват само до парк „Кестените“ и парк „Ротонда“, но днес ще обърнем на тях специално внимание. Започваме разходката си от Часовниковата кула на града и прилежащите към нея чешми с минерална вода. Ротондата е точно на няколко крачки под нея – с поддържани широки тревни площи, фонтани, детски съоръжения и място за отдих.

Тук често се провеждат чествания и тържества, изнасят се концерти. Малко по-надолу от парка се намира Почивната станция на военните, чиято сграда впечатлява с архитектурния си стил.

В близост до парк „Ротонда“ е паркът „Кестените“ – с няколко цветни градини, детски площадки, прохладни алеи, река Банкя, в непосредствена близост до Царската баня, която към момента се реставрира. Тук се намира и паметната плоча на Загиналите във войните герои от град Банкя, както и Вазовият дъб – любимо място за почивка на писателя.

Точно зад басейна е и втората част на парка, превърната в площадка за най – малките.

Детска площадка в парк Кестените в Банкя

Разходката в Банкя вероятно е била много освежаваща и е създала скъпи спомени и снимки. Споделете ги с нас на facebook страницата на Идеи за разходка или си изберете поредната идея от нашия сайт!

Източници:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%8F

http://www.bulgariamonasteries.com/divotinski_manastir.html

http://www.bulgariamonasteries.com/klisurski_manastir_bankq.html

Други идеи за разходка

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *