fbpx
Еднодневна Разходка около София

Горските джакузита на село Железница – една дългоочаквана разходка сред природата

Горските джакузита на село Железница

Горските джакузитата до село Железница край София бяха една дългоочаквана разходка, която най-накрая ни се случи. И ще бъдем честни – трудно бихте се упътили до там. Ето защо ние ще го направим, за да можем да споделим с вас красотата и спокойствието на това кътче от рая недалеч от големия град.

План за разходката до горските джакузита на село Железница

1. Пътуване от София до село Железница – 23 км.

2. Достигане до центъра на село Железница и до пътя извън селото

3. Начало на разходката покрай реката – 15 мин.

4. Начало на разходката в гората – 1 ч.

6. Да пресечем река Егуля и да продължим към горските джакузита!

5. Съвети – направете си пикник! За целта ако не сте предварително подготвени, може да спрете на центъра на с. Бистрица за сандвичи и напитки. – 30 мин.

Пътуване от София до село Железница

Посоката е ясна – потегляте към село Железница, като може да стигнете до него карайки по околовръстен път посока гр. Пловдив и на кръговото след магазин Икеа хванете първата отбивка в дясно за с. Бистрица. Пътувайки по криволичещите завои вече ще започнете да забравяте забързаното ежедневие на големия град и неусетно ще се озовете в центъра на село Железница.

Достигане до центъра на село Железница и до пътя извън селото

Оттам по моста в ляво, непосредствено отстрани на футболното игрище, тръгвате надолу и все по пътя, докато не излезете от селото достигайки до реката. Тук може да оставите колата и да започнете вашата разходка.

Начало на разходката покрай реката – 15 мин.

Има два пътя, по които може да достигнете минералните басейни или т.н. горски джакузита на село Железница, като единият започва по дървено мостче в дясно от него и навлизайки в гората. Почти веднага ще попаднете на първото горско джакузи и схлупената постройка до него, в която се къпят някои хора. Заобикаляте го и продължавате по тясната пътечка зад него посока навътре в гората. Реката ще ви остане в ляво.

Начало на разходката в гората – 1 ч.

Навлизайки в гората започват необятните гледки и румоленето на водата. Дори ще успеете да прескочите едно от горските джакузита, защото то ще пресече пътеката ви. Да – по пътя си ще срещнете навярно и някои горски обитатели и интересни представители на флората и фауната, но не и табели. Маркировка също. Дори не мисля, че и някой местен ще ви упъти вярно. Ето защо четете внимателно и се доверете и на интуицията си. Защото ние така успяхме до достигнем до крайната цел.

И така вървите по пътеката, която в един момент започва да се изкачва стръмно нагоре. Когато я изкачите ще се озовете на кръстовище насред гората с невероятна гледка. Поспрете, починете и й се насладете. Заслужава си!

След кратката пауза се спуснете надолу по козята пътека. И така ще навлезете навътре в буковата гора, достигайки брега на Железнишката река и нейния приток р. Егуля. В близост до мястото на водосливането с река Егуля се намират Железнишките минерални извори, които са 12 – 13 на брой, с дебит от 3 до 9 l/s, при температура на водата от 23 до 32.5 °C. Ако застанете на него и се обърнете надясно, ще видите и второто джакузи. Тук е момента да вземете решение как ще пресечете реката и ще преминете на отсрещния бряг. В зависимост от нивото на водата, може просто да прекосите боси през нея. На самия бряг в ляво отново има тясна пътечка, която ще ви отведе до най-плитката й част и до един дънер във вид на импровизиран мост. Вземете решение и преминавайте.

Да пресечем река Егуля и да продължим към горските джакузита!

От другата страна започва пътя в дясно, по който трябва да се изкачите нагоре и след около 150 м ще достигнете до разклонение в дясно – отново тясна козя пътека. Табели  за горските джакузита на село Железница няма, затова ще ви предложим снимков материал, по който да се ориентирате.

Хващате по тази пътека и все надолу. Реката ви се открива в дясно. Мястото се превръща в магично. Водоскоци и сгушени езерца се редуват по цялото й течение. И тази девствена гора, недокосната и необезпокоявана от човека. Опазете мястото и вие, не само заради призивните табели, които ще срещнете по-надолу. Не е случайно, че трудно ще се упътите до тук. Просто местните искат да съхранят чистотата и магията на гората и реката. Съхранете ги и вие!

И така неусетно ще достигнете до крайната цел – горските джакузита с минерална вода край село Железница. И най-накрая – указателен надпис по пътя. По-добре късно, отколкото никога. Ще спрем до тук с описанието, защото това е място, което всеки трябва да почувства по собствен начин и да му се наслади. Ще добавим малко снимки, за да помогнем въображението ви.

Панорама към горските джакузита
Горските джакузита на село Железница

Направете си пикник край горските джакузита на село Железница

В допълнение ще кажем, че водата тук извира по естествен начин, но местен инициатор в продължение на няколко години е облагородил мястото и направил два каменни басейна, в които се задържа топлата и лековита минерална вода в т.н. горски джакузита.

Само ще отправим предупреждение към родителите с деца – ние не ги срещнахме, но местните ни казаха, че край джакузитата може да има и нудисти.

И все пак – прекрасно и вълшебно е, нали?

Минералните извори на село Железница

Споделете с нас впечатленията си от тази еднодневна разходка. Последвайте ни във facebook и нека заедно да споделим идеи за разходки из интересните кътчета на нашата родина.

Enjoy the Journey

You may also like...

1 Comment

  1. Veselina Dimoni

    Благодаря ви!Страхотна идея!

Leave a Reply

Your email address will not be published.