fbpx
Църквата Света София е исторически символ на Столицата ни

Тази идея за разходка ще ви отведе в идеалния център на Столицата – сред руините на църквата Света София, биологичното разнообразие на Ботаническата градина на СУ и голямата атракция за най – малките: Националният Природонаучен музей. Денят обещава емоции и много нови познания. Всъщност, това е идеалната семейна разходка – децата ви ще бъдат очаровани!

Програма за деня:

  1. Посещение на Ботаническата градина на СУ „Св. Климент Охридски“;
  2. Посещение на църквата Света София и музея към нея;
  3. Почивка за обяд;
  4. Посещение на Националния Природонаучен музей при БАН.

Посещение на Ботаническата градина на СУ „Св. Климент Охридски“

Ботаническата градина на СУ „Св. Климент Охридски“

Ботаническата градина на СУ „Св. Климент Охридски“ се намира на ул. Московска 49, в близост до паметника „Васил Левски“. Най-удобният начин е да използвате метрото и да слезете на метро станция Софийски университет, след което тръгвате в посока Катедралата „Св. Александър Невски“. Ще достигнете до сградата на факултета по Фармация към МУ.

Информация за посетителите:

Работното време: делнични дни от 09:00 до 17:00; почивни от 09:00 до 17:00;

Почивни дни: понеделник и вторник;

Стандартна такса: 4 лв. (има отстъпки за деца, групи и т.н.)

За повече информация посетете сайта на градината, секция Услуги => Посетители.

Градината има както външна част обособена като малък парк с алеи, пейки и беседки, така и вътрешна оранжерия, в която са представени някои видове растения, изискващи по-специални условия на отглеждане. Зад оранжерията се намира Розариумът и малка беседка. В градината са обособени зони с различни растителни видове, сред които палми, представители на влажните и сухите тропици, кактуси и други сукуленти, субтропични представители на Средиземноморския регион, тревисти видове, скални и алпийски растения и др. В градината често се представят и сезонни дисплеи. Повече информация за повечето ботанически видове може да откриете на сайта на ботаническата градина.

Докато се разхождате по алеите й, ще попаднете на мемориалния паметник на проф. Стефан Георгиев – основоположникът на ботакинаката като наука в България. Няма да пропуснете и водната зона с тропическа вода и влаголюбиви растения. Точно срещу нея има удобна беседка, в която може да поседнете и да се полюбувате на богатия растителен свят, представен на толкова малка площ. Мястото си заслужава!

В Ботаническата градина на СУ се провеждат и научно – образователни мероприятия и активности през цялата година, които са подходящи както за възрастни, така и за деца. А за най – малките могат да бъдат организирани и специални уъркшопове, като за повече информация може да се обърнете към администрацията й. Изобщо – това е място за всеки и тук всеки може да открие нещо за себе си!

Посещение на църквата Света София и музея към нея

Църквата Света София се намира на пешеходно разстояние от Ботаническата градина. Построена е през VI век върху няколко църкви, които датират от IV век. Тя оказва значително влияние върху развитието на Столицата ни. През времето на османското владичество, тя е била превърната в джамия, а по късно частично разрушена от две поредни земетресения през VIX век. След освобождението започва нейното възстановяване и реставрация, като сегашният й облик се доближава максимално до първоначалният й вид. Това е един от най-старите храмове в района.

Освен интересната й фасада, стенописи и икони, имате възможност да посетите и археологическото ниво на Базиликата „Света София“. То представлява подземен музей сред руините и разкопките на църквата, сред които: стенописана гробница от III – IV век, подова мозайка от IV век, Гробницата на Хонорий от V век, фамилни зидани гробници. Холограмните изображения и информационният филм пък разказват историята на мястото.

В непосредствена близост до храма са Паметникът на Незнайният войн, с вечно запален пред него огън и гробът на писателя Иван Вазов (на гърба на храма), които също са обекти с национално значение.

Информация за музея към църквата „Света София“:

Работно време: от 10:00 до 17:30 часа, с последно влизане в 17:00 часа.

Почивен ден – понеделник.Цена на редовен билет: 6 лв.

Почивка за обяд

Тъй като се намирате в идеалния център на София, разнообразието от заведения и ресторантчета за хапване е голямо. Ето защо оставяме избора на вас, след което разходката продължава към последния ни обект за деня:

Посещение на Националния Природонаучен музей при БАН

Това е най-атрактивната забележителност за вашите деца, която може да откриете в центъра на София. Но всъщност тя впечатлява и възрастните. Препарираните животни са досущ като истинските, но тук имате възможност да ги разгледате доста отблизо. Музеят се посещава в стара софийска сграда на бул. „Цар Освободител“ 1, отново на пешеходно разстояние от последния ви обект. За сравнение с други природонаучни музеи в Европа, тук експонатите не са представени сред предварително създадени декори, но от друга страна обемът и качеството на колекциите са впечатляващи!

Природонаучният музей представя няколко основни композиции, разположени по неговите етажи, както следва:

Първи етаж: Експозиция на минерали.

Втори етаж: птици и пернати (летящи и нелетящи бягащи птици, гъскови, потапници, патици, пингвини, пеликаноподобни, гмурци, ибисови, щъркелоподобни, папагали, грабливи птици, фазани и др.), влечуги и земноводни, риби, палеотнология.

Трети: сухоземни и морски бозайници, гризачи, маймуни, екзотични и европейски видове и др.

Гъба Булка в Природонаучния музей

Четвърти етаж: растения (лечебни растения, дървесни видове, гъби),  насекомни безгръбначни (мекотели, охлюви, червеи, мешести, ракообразни, миди, корали, морски звезди), насекоми (пеперуди, комари, бръмбари) и др.

Любопитно за препарираните животни:

Препарирането е процес, при който кожата на животното, обработена по специален за целта начин, се слага върху изкуствен скелет и така се запазва естественото излъчване на животното. Препаратите, които се използват се делят на сухи и мокри субстанции, в зависимост от кожата на животното. Очите им най-често се правят от стъкло, което е ръчно изрисувано. Специалистът, който се занимават с това се нарича дермопластик.

Информация за Природонаучния музей:

Работно време от 10:00 до 18:00 часа; посещенията са до 17:00 часа;

Без почивен ден;Цена на билет за възрастен: 5 лв., 2 лв. за деца над 7 г., студенти, възрастни , 1лв за деца до 6г.

Тази разходката в центъра на София ни предложи разнообразие от интересни и в същото време образователни преживявания. Успяхме да се докоснем и до красивата и историческа част на нашия град. Защото София има какво да ни разкаже и покаже!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.