fbpx
Любопитно

6 начина, които правят пътешествениците по-добри в работата

Пътешествениците са по-добри в работата

Често гледаме на пътуването като на начин да се отдадем на заслужена почивка, далеч от дома и работното място, да сменим малко пейзажа, да разчупим обстановката. Но едва ли подозираме, че то ни подготвя и за по-добри резултати на работното място. Независимо дали сте мениджър или служител, в компанията за която работите, и особено ако притежавате собствен бизнес, пътешествайки ще подобрите много от вашите т.н. soft skills и дори ще станете по-продуктивни. А ето и най-големите ползи за вас:

Придобиваш умения в общуването

Умения да общуваш

Знаете ли, че според проучване на The Economist Intelligence Unit по-рано тази година, 42% от работещите имат проблеми в общуването на работното място. Пътувайки, вие не само се срещате и опознавате хора от различни култури и националности, но и общувате с тях по начин, по който проявявате своята толерантност и разбиране, научавате се да изслушвате, по-лесно приемате различията на другия и всичко това ви прави по-гъвкави в целия процес на комуникация.

Мозъкът си почива и презарежда, което ускорява креативността

Когато пътуваш си по-креативен

Понякога ежедневието ни поглъща и ни кара да виждаме проблемите си само от една страна. Често това води до взимане на неправилни решения или липса на такива, просто защото не можем да измислим нищо. Блокирали сме. В такъв момент, смяната на обстановката и впускането в едно неангажиращо пътуване, могат да променят всичко, давайки ни нов поглед за нещата, нови идеи, а дори можем да престанем да виждаме проблемите си като такива. Няма спор – когато мозъкът ни си е добре отпочинал и е презареден с нови усещания и емоции, той несъмнено е най-продуктивен.

Създаваш контакти навсякъде по света

Пътувайки срещаш хора от различни култури

Светът е толкова пъстър и богат именно поради различията между хората. Няма нищо по-зареждащо от това да се сдобиеш с нови приятели след едно невероятно пътуване. Някои от тези хора могат да споделят твоите професионални интереси и да ти споделят нещо ново, да ти покажат нов метод, услуга и изобщо начин да се развиеш по-добре на работа. Или просто да се почувстваш вдъхновен да поставиш ново начало, защото виждаш, че другите го правят.

Придобиваш нови културни познания и ставаш по-добър лидер

Пътешестването ни подготвя за бързо нарастващите културни различия на работното място. Това важи с пълна сила за всички мултинационални компании, в които работят хора от различен произход, религия и културна принадлежност. Да бъдеш лидер на такъв епик е истинско предизвикателство. Ето защо, всеки добър мениджър пътувайки има възможност да опознае различни култури и начин на живот, което от своя страна ще го накара на прояви нужното разбиране и подход към хората, които ще управлява.

Започваш да изразяваш потенциала си по-добре

Показваш потенциял на интервю за работа

Чудите се, как това би могло да се случи? Представете си, че сте на интервю за работа и за да направите положително впечатление, може да разкажете за някое от вашите пътувания. И междувременно да споменете, че винаги пътувате с тефтерче, в което редовно си записвате всяка вдъхновяваща мисъл или мъдрост, които ви идват на ум, за да може по-дълго време да задържите вдъхновението си за работното място. Освен това, няма спор, че пътешествениците са интересни хора. Те винаги има какво да ни разкажат и на какво да ни научат. Отвореното им съзнание отминава дребнавостите и търси истинския смисъл. Знаещият човек винаги прави добро впечатление.

Ставаш по-енергичен

Почти не познавам човек, който се е върнал скапан от почивката си. Е, разбира се има и изключения, но нека не се фокусираме върху негативните примери. Всеки знае, че да пътешестваш е един от най-сигурните начини да презаредиш батериите и да си по-енергичен, съответно продуктивен на работното място. Не е случайна тенденцията през последните години, все повече работодатели да дават допълнителни почивни дни на своите служители и да ги поощряват да пътуват. Дори това се отбелязва като един съществен  бенефит в обявите за работа. Светът е отворен и няма нищо по презареждащо от това да му се насладим!

Затова, Let’s go and Enjoy the Journey!

Източник: https://www.forbes.com/

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.