fbpx

Разходка към гара Бов – по Вазовата екопътека към село Заселе

Водопад Бовска скакля

Районът на Искърското дефиле е безкрайно живописен и не веднъж е бил вдъхновение за родния поет Иван Вазов. Ето защо тази разходка ни обещава спиращи дъха природни гледки през Вазовата екопътека и възможност да се докоснем до старите български традиции, които пазят жителите на село Заселе. Enjoy the journey!

План за деня:

  1. Отпътуване за Гара Бов;
  2. Разходка по Вазовата екопътека;
  3. Изкачване до подножието на Водопад „Бовска Скакля“;
  4. Изкачване и разходка в село Заселе;
  5. Почивка и време за обяд;
  6. Прибиране обратно в столицата.

Отпътуване за Гара Бов

Поредното ни предложение за еднодневна разходка близо до Столицата е организирано в района на гр. Своге. Той отстои малко над 40 км от София или ще ви бъдат нужни около 50 – 60 мин. път с кола. След което трябва да продължите още 10 мин. към селище Гара Бов (което ви подсказва, че може да пристигнете и с влак) и карайки по шосето да отбиете на втората отбивка в ляво, за която има указателна табела „Вазова екопътека“. Започвате изкачване по тесен път, който се разклонява на две – необходимо е да хванете левия разклон и така ще достигнете до импровизиран паркинг в близост до рибарник „Скакля“, от който започва началото на вашата разходка.

Забележка: Първата отбивка с табела „Вазова екопътека“ води първо до село Заселе, затова трябва да я пропуснете!

Съвет: Разходката е подходяща през пролетта, когато водите на водопада са пълноводни. Но може да поемете по този маршрут и през лятото и есента. Разходката не е подходяща за малки деца заради изкачването, но при желание на родителите това препятствие може да се преодолее. Време за изкачване – около 1:30 часа.

Разходка по Вазовата Екопътека

Започвайки разходката от указаното място, ще минете покрай малки спретнати вили, някои от които се отдават и за селски туризъм. Ще навлезете в прохладна широколистна гора и ще започнете полегато, а по-късно и по-стръмно изкачване, за да достигнете крайната си цел. Ще минете по дървено мостче над река, скоро пред вас ще се открие величествена гледка към водопада, която ще ви зареди с нови сили и ще ви накара да продължите напред.

Изкачване до подножието на Водопад „Бовска Скакля“

Не след дълго ще достигнете до подножието на водопада, който е с височина 85 м. Водите падат стъпаловидно по скалите и оформят малък природен оазис заобиколен от горска растителност. Време е за снимка!

Изкачване и разходка в село Заселе

След паузата при Водопада, започва и същинското изкачване към неговото начало. Но не се отказвайте – гледката си заслужава! Веднъж стигнали горе, няма нужда да бъдете убеждавани защо поетът Вазов е бил толкова прехластнат по това необятно място. Пред вас ще се открие освен природен простор, но също и поляна с бистро поточе и няколко беседки за отмора или обяд (но през уикенда те често за заети). Продължавайки напред по пътеката ще навлезете и в село Заселе – малко, спретнато и китно, запазило в себе си стария дух на времето и чаровното си спокойствие. Заслужава си да се разходите из тесните му улички и да се натъкнете на преминаващи селскостопански животни.

Почивка и време за обяд

В последните години, Вазовата екопътека се превърна в предпочитана туристическа дестинация за много столичани. Ето защо и местните жители на село Заселе започнаха да откликват на техните желания, като в селото се намират два комплекса за почивка с преспиване или просто обяд и кафе-пауза. Това са Хотелски комплекс Божилово и Комплекс Елата, до които водят указателни табели. Те са доста различни по своята концепция, което от своя страна предлага възможност за избор на туристите.

Съвет: В случай, че решите да обядвате в ресторанта на Хотелски комплекс Божилово е препоръчително да си направите резервация по телефона още преди изкачването на екопътеката, защото местата в заведението са малко и в повечето случаи заети.

Съвет: Ние направихме обедната си почивка в комплекс Божилово, където предлагат ястия от домашни продукти, а кафе-паузата си – навръщане в комплекс Елата заедно със следобедна закуска – домашен крем карамел. И двата комплекса са чудесни!

Прибиране обратно в столицата

След като се презаредихте с нови сили за работната седмица, може да потеглите обратно към Столицата и да разкажете на своите близки, че в Разходка до Столицата могат да открият още интересни предложения за разходка за един ден.

Източници:

https://zasele.com/

Фотопътеводител на Българските водопади, Иво Николов

1 Comment

  1. Много красиво място, чудни снимки!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *