fbpx
Към Подбалкана

Разходка до село Байлово – родното място на Елин Пелин и Дядо Добри

Село Байлово - родното място на Елин Пелин и Дядо Добри

Поредното ни предложение за еднодневна разходка близо до Столицата е в посока Подбалканския път, към община Горна Малина. Дестинацията беше случайно открита и ни впечатли с богатото си разнообразие, концентрирано в едно малко китно селце – родното място на писателя Елин Пелин и безкрайно добрия Дядо Добри – село Байлово. Тук може да съчетаете както културен, така и природен и гастро туризъм, защото и предложението ни за обяд е повече от обещаващо. И не на последно място – разходката е подходяща и за най-малките.

План за деня:

  1. Потегляне от София;
  2. Посещение на село Белопопци;
  3. Посещение на село Байлово – градския парк, църквата, читалището, родната къща на Елин Пелин;
  4. Почивка за обяд;
  5. Потегляне към София;
  6. По пътя – кафе пауза.

Потегляне от София

Необходимо е да се отправите към Подбалканския път посока гр. Бургас и да завиете на отбивката за село Горна Малина. Минавате през селото, излизате от него и се отправяте само направо посока село Белопопци, а непосредствено след него е и село Байлово.

Посещение на село Белопопци

Навлизайки в село Белопопци може да включите GPS-a или да попитате местните за отбивката в ляво, която трябва да хванете за манастир „Св. Пророк Илия“. Разстоянието се изминава пешеходно (1,5 км) по полегат път, но в района има много стада от овце и кучета към тях. Пристигайки пред портата на манастира може да се полюбувате на безкрайната ширина и да поседнете в близката беседка. Пред манастира има още детски съоръжения, пейки и маси. Самият манастир обикновено е заключен.

След като се върнете на главния път посока село Байлово, ще минете покрай язовир „Белопопци“, който местните ползват и за риболов, а непосредствено след него в дясно е построена голяма площадка за почивка с маси, пейки, барбекю, детски люлки и пързалки.

Посещение на село Байлово – градския парк, църквата и гробът на Дядо Добри, читалището, родната къща на Елин Пелин

Още с влизане в селото сме посрещнати с лозунг на „Добре дошли в село Байлово“, което ни подготвя за гостоприемството му. В центъра на селото са паркът, църквата и дом-паметникът на Елин Пелин с голямата статуя пред него. Посетете църквата и гробът в задния й двор на небезизвестния Дядо Добри, който се прочу с добрите си дела дори в Столицата. Той е спомогнал и за нейното облагородяване. За съжаление сградата на черквата не е постоянно отворена, тъй като няма назначен свещеник.

В централния парк може да си направите кратка разходка сред големите дървета и да се запознаете с мемориалните плочи на загиналите антифашисти, участвали в партизански движения и разстреляни без съд и присъда. На някои от къщите в селото дори ще срещнете възпоменателни плочи, указващи техните родни домове.

В парка има още добре уредена детска площадка, както и футболно игрище. В близост криволичи малко поточе и се показват къщите на местните, някои от които с типичната за селото архитектура.

Писателят Елин Пелин

Родното място на Елин Пелин

На близо е и Дом паметникът на писателя Елин Пелин, а по-надолу по главния път е и неговата родна къща, в която той живее и твори в периода 1877 – 1949 г. Почивните дни за тези обекти са неделя и понеделник. През останалото време са отворени от 08:00 до 12:00 и от 14:00 до 18:00 часа. През месец август са в лятна почивка. В домът се провеждат много занимателни мероприятия с предварително зададен график като изработка на пана с различни материали, предмети от глина, игри за ориентация и др.

В близост до него има малка градинка с паметник на Димитър Йончев, ръководител на революционната борба в с. Байлово и околията, един от ятаците на партизанския отряд “Чавдар”. В градинката има още интересни експонати, както и малко волейболно игрище.

След като посетите родната къща на писателя Елин Пелин, може да си направите кратка разходка по улиците на селото и да се запознаете с местната архитектура и облика му. Има вероятност дори да бъдете гостоприемно поканени в къщата „Герак“ на върха на хълма от любезния й собственик, който ще ви покани да разгледате и ще ви даде ценни съвети за туризъм. Не пропускайте да обърнете внимание на осветителните тела в трапезарията – понякога оригиналните идеи създават неповторимото преживяване!

Почивка за обяд

Предложението ни за обедна почивка е несъмнено ресторант “No Names” – колоритен, нетипичен, с много вкусно и изискано меню, отлично обслужване и много доволни клиенти. Всичко, което можем да кажем за това малко бижу насред селото, ще бъде малко. По непотвърдена информация, собственикът на ресторанта е бивш Шеф готвач, упражнявал професията си дълги години в чужбина, след което завърнал се в нашата страна и създал ресторанта като свое хоби.

Ако решите да отседнете в уютната му обстановка, препоръчваме ви да опитате супата в хлебче, която се предлага. Уникална е!

Потегляне към София

Денят трябва да е бил много ползотворен и изпълнен с разнообразни преживявания. Село Байлово се оказа една малка, но много интересна еднодневна туристическа дестинация. Неслучайно оттук започва житейския път на писателя Елин Пелин и добрият Дядо Добри. Може да завършите разходката и с едно хубаво кафе на брега на езерото в Комплекс „Вятърни Мелници“, с. Горна Малина или да си вземете по едно от някое крайпътно магазинче, прибирайки се обратно в София.

Enjoy the journey!

Източници:

https://www.gornamalina.eu/belopoptsi-bajlovo.html

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.